Povestea fotografiei părintelui Efrem Katunakiotul

27 February 2014
gerondas_efraim_0533

Părintele Efrem Katunakiotul (Foto: Douglas Lyttle, 1975)

Stareţul Efrem Katunakiotul învăţa cu cuvântul, dar mai ales cu fapta.

În vara anului 1975, în timpul vizitei Stareţului Efrem Katunakiotul la Marea Lavră pentru înscrierea unui ucenic de-al său în registrul pentru fraţi, profesorul de artă fotografică de la Universitatea din Washington, domnul Douglas Lyttle i-a propus să îl fotografieze. Stareţul nu a primit, iar până atunci foarte rar îngăduise să fie fotografiat. După întoarcerea lui la Katunakia, în timpul unei Sfinte Liturghii, i s-a întâmplat ceva şi a fost nevoit să meargă imediat la duhovnicul său, ieromonahul Dionisie de la Sfânta Ana Mică, ca să vorbească cu acela. Doar că acolo s-a întâmplat să fie găzduit şi domnul fotograf Douglas Lyttle, care a reuşit să-l convingă pe duhovnicul Părintelui Efrem să-i îngăduie să-l fotografieze pe ucenic. Iar Părintele Efrem a făcut ascultare[1]. Astfel ne-a rămas această fotografie minunată, spre pomenirea Părintelui Efrem şi spre mângâierea noastră.

lyttle_1837Fotograf profesionist și profesor emerit de fotografie la Rochester Institute of Technology, Douglas Lyttle a călătorit în Sfântul Munte Athos de douăzeci şi două de ori, între anii 1972 şi 1998. După numeroasele sale vizite la Athos, fotograful Douglas Lyttle, s-a convertit la Ortodoxie în 1997, primind numele de Demetrios la botez.

În timpul celor 22 de pelerinaje la Muntele Athos, Douglas Lyttle a adunat aproximativ 50 000 de fotografii, din care cele mai reuşite au fost alese să apară în volumul Miracle on the Monastery Mountain, publicat în anul 2002 (http://www.pemptousia.ro/2013/06/minunea-de-pe-muntele-manastirilor/).


[1] Ierom. Iosif Agioritul, Stareţul Efrem Katunakiotul, traducere de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, Schitul Lacu-Sfântul Munte Athos, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2004, p. 116.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB