Minuni ale Sfântului Parthenie de Lampsac – 7 februarie

7 February 2014
Sfântul Parthenie de Lampsac,  frescă Gracanica, sec XIV

Sfântul Parthenie de Lampsac, frescă Gracanica, sec XIV

Astăzi, în vremurile acestea deosebit de critice din punct de vedere duhovnicesc, lumea cere minuni mai mult ca niciodată și își pune tot mai mult nădejdea în Dumnezeu cel Atotputernic. Aici, în Sfânta Biserică a Sfântului Dimitrie din Tesalonic, se petrec în ultima vreme tot mai multe minuni, după cum dau mărturie incontestabilă oameni care le-au trăit.

Sfântul Parthenie, Episcopul Lampsacului, un sfânt din secolul al III-lea, s-a arătat multor oameni în Biserica Sfântului Dimitrie și fie i-a eliberat de demonii care îi tulburau, fie i-a vindecat de boli.

Primul care a făcut cunoștință cu Sfântul a fost Părintele D.B., care, într-o seară, pe când îi vorbea Sfântului înaintea unei icoane a lui, după rugăciune, l-a văzut pe Sfântul Parthenie închizând și deschizând ochii și zâmbind, manifestându-se viu și aievea. Ulterior au avut loc multe minuni și vindecări, care sunt consemnate mai jos:

partenie de lampsac, fresca dionisiou sec 16 IN1. Doamna Dímitra, mamă a patru copii, din Tesalonic, era bolnavă de cancer și pe atunci nu mergea la biserică. I-a vorbit însă o rudă despre Sfântul Parthenie, protectorul celor bolnavi de cancer, și a început pas cu pas să creadă, să meargă la biserică și, cu timpul, să se spovedească. În cele din urmă s-a întâmplat minunea și s-a făcut bine. De atunci dă neîncetat mărturie despre această minune pe care s-a învrednicit să o trăiască, s-a pocăit, la spovedanie vine de-acum cu multă familiaritate și din simțământ de recunoștință face curățenie în biserica Sfântului Dimitrie fără plată.

2. Unei tinere care avea demon, anul trecut, cu câteva zile înainte de Anul Nou, în timpul exorcismelor, i s-a arătat aievea Sfântul Parthenie în camera pentru spovedanie, a alungat demonul și i-a spus: Mergi, fiica mea, și să nu mai păcătuiești.

3. De asemenea, mulți îl văd pe Sfântul Parthenie în Biserică venind într-o lumină orbitoare, binecuvântându-i și zâmbindu-le, vrând astfel să îi încurajeze pe oameni în suferințele lor.

4. Am aflat și de o minune pe care a săvârșit-o Sfântul în Cipru. Domnul Andreas, originar din satul Troúlloi de lângă Larnaca, a aflat pe neașteptate că are cancer. Aflându-se pe patul spitalului, pe 6 februarie, în ajunul sărbătorii Sfântului Parthenie, se uita la televizor și a văzut o emisiune în care se făcea referire la Sfântul Parthenie, protectorul canceroșilor. Din acel moment, Sfântul i-a intrat la inimă și a început să se roage lui să îl vindece, așa cum s-a și întâmplat. M-a bucurat în chip deosebit încă un fapt, anume că fiul lui, Teofan, mi-a spus că astăzi s-a închinat împreună cu prietenii lui în Biserica Sfântului Dimitrie, la întoarcerea dintr-un pelerinaj în Sfântul Munte, și că la dorința lor, cu sprijinul satului și cu binecuvântarea mitropolitului, vor zidi o biserică închinată Sfântului.

5. De asemenea, pe locul chiliei părăsite de la Megáli Panaghia, de lângă Mănăstirea Cutlumuș s-a zidit paraclisul său, în urma descoperirii dorinței Sfântului și a Născătoarei de Dumnezeu care s-a făcut unui muncitor care lucra la chilie și care în acea clipă a căzut la pământ cu lacrimi.

Toate acestea pot părea unora niște scenarii absurde sau false, dar pentru cei care le-au trăit și pentru noi, care dăm mărturia lor zi de zi, ele sunt nemincinoase și ne transmit iară și iară mesajul răsunător al lui Dumnezeu: El ne iubește pe toți și niciodată nu ne părăsește, ci așteaptă pocăința noastră.

Desigur, toate aceste mărturii le adunăm cu semnăturile celor care au trăit aceste minuni și în ceasul când Dumnezeu și Sfântul vor socoti de cuviință, ele vor fi editate.

A consemnat: Panaiotis Hatzís

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB