Egumenul Efrem vorbește despre Cuviosul Porfirie Kavsokalivitul

17 December 2013

Ϡǃϕ̅͏ӠԇӠ͇̏ӠԏЅĉϕ ŖсɌ ʁԁ ԇ͠Őɓʅ؇ ԏՠωʏՌōɊϕ ЁԑɁїǠшϋόIϕ ӔϠCɏ ϑϓ (̏ԉύԅL/ӉˇӠ…тőɄǓ)Acest Gheronda Porfirie, pe care destui dintre noi l-am cunoscut, este fiu al Bisericii, este fiu al Cuvântului Întrupat, Care și pentru el s-a născut și a fost răstignit, iar acest bătrân simplu, care prin prezența lui a dat mărturie despre Hristos Dumnezeu-Omul, și care deși era orb, s-a reîntors la locul său de metanie, la Kavsokalivia – la acest lucru să ia aminte cu deosebire monahii – căci acolo la Chilia Sfântului Gheorghe se făcuse monah – și-mi amintesc cum l-am întâlnit la Mílesi, îmi zicea: Ce-am construit aici le vor folosi după multă vreme, căci acest sfânt vedea departe, dar eu, zicea, vreau să-mi dau sufletul la locul meu de metanie, la Chilia Sfântului Gheorghe – și se găsea acolo, orb, zicându-le ucenicilor lui: Sunt orb, dar văd în adâncul mării peștii care se află acolo.

Era odată la Mílesi și căutau [o sursă de] apă, după cum știți și ați citit, și el însuși mărturisea, spre Slava lui Dumnezeu: Am găsit apă și am gustat-o cu mintea ca să văd dacă era bună și era foarte bună. A venit Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului Sârbiei, și ne-a spus că, în vremea comunismului, Gheronda, din chilia sa, a dat telefon la o mănăstire de maici de acolo și le-a spus să nu mai folosească apă pentru că fusese otrăvită de comuniști, iar lucrul acesta îl văzuse din chilia lui. De ce? O spune chiar el însuși: pentru că L-a iubit pe Hristos, avea dumnezeiască dragoste față de El, își avea principal țel în viață să-L iubească pe Hristos.

Porphyrios ieromonahos Kafsokalyvitis8

Cu smerenie vă doresc, frații mei, să ne ajute Harul, în ciuda tuturor păcatelor noastre, cu toate greșelile noastre, să-L iubim pe Hristos, și așa după cum El Însuși ne-a spus, să căutăm „mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui” (Matei 6, 33) și atunci să fiți siguri că, în ciuda tuturor problemelor ce există și vor exista, – țara noastră și noi, duhovnicii, ne străduim să auzim durerea poporului, ne străduim să auzim deznădejdea poporului nostru – acela care-L dorește pe Hristos, acela care-L dorește pe Cuvântul lui Dumnezeu Întrupat, acela, în ciuda tuturor piedicilor din viața sa, va simți înlăuntrul lui plinătate, pentru că se împărtășește de Hristos, Care pretutindeni este și pe toate le plinește, acela, chiar dacă suferă, este împreună cu Hristos. Iar noi, care trăim acest lucru în Sfântul Munte, anume că Grecia este capitala ortodoxiei, iar Sfântul Munte nu este, din întâmplare, parte de nedespărțit a statului grec, unde vin atâția și atâția din întreaga lume, ci [este] lumină în lume, iar acolo vin și ne cer cuvânt duhovnicesc autentic. Să vă rugați să trăim [acest cuvânt duhovnicesc autentic], să vă rugați să-l putem da, să vă rugați să-l strigăm. Rugați-vă pentru ca Sfântul Munte să continue să dea sfinți Bisericii, precum Părintele Porfirie. Amin.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB