Donație de cereale din partea Patriarhului României, Iustinian, către monahii din Sfântul Munte

2 December 2013

Publicăm mai jos o Enciclică a Sfintei Chinotite din luna noiembrie a anului 1958, în care se arată modul în care vor fi împărțite cele 20 de tone de grâne donate de către Patriarhul României, kyr Iustinian.

27 iunie 1963 – Vizita Patriarhului Iustinian Marina la Chilia Sf. Ipatie însoțit de IPS Firmilian al Olteniei și Pr. Prof. I. G. Coman

27 iunie 1963 – Vizita Patriarhului Iustinian Marina la Chilia Sf. Ipatie însoțit de IPS Firmilian al Olteniei și Pr. Prof. I. G. Coman

P/61/15.11.58

ENCICLICĂ

Nr. de înregistrare 264/K

Către cele douăzeci de Sfinte Mănăstiri ale Sfântului Munte Athos

Prin prezenta se aduce la cunoștința Sfintelor Mănăstiri că, în luna iulie a.c. [1958], ne-au fost trimise de către Preafericitul Patriarh al României, kyr Iustinian, două vagoane de grâne, cantitate ce reprezintă donație pentru monahii săraci și pentru monahii români care viețuiesc în acest sfânt loc. Distrubuirea acestor grâne a întârziat până acum din cauza formalităților vamale. Prin urmare, cele 20 de tone vor fi împărțite după cum urmează:

a) Cinci mii (5.000) de kg de grâu și alte cinci mii (5.000) de kg de porumb vor fi împărțite monahilor români de pe teritoriul Sfântului Munte, în total 136 de persoane, cu precizarea că monahii de la schitul românesc Prodrómou vor primi porție dublă, ca urmare a acordului comun dintre Sfânta Kinotită și împuternicitul român, domnul profesor Moisescu. Așadar fiecărui monah român îi revin 62¾ kg de grâne, iar celor de la schitul Prodrómou dublul acestei cantități.

b) Celelalte zece mii (10.000) de kg de grâne, jumătate grâu și jumătate porumb, vor fi împărțite la două sute optzeci de monahi săraci, în conformitate cu declarațiile care au fost depuse. Așadar fiecăruia dintre aceștia îi va reveni 35¾ kg de grâne.

c) În ceea ce privește cheltuielile de transportare a grânelor, s-a hotărât ca acestea să fie acoperite de către cei care vor beneficia de acestea. Mai exact, fiecare monah va plăti 40 de cenți în momentul în care va intra în posesia grânelor. Dacă aceste cheltuieli vor fi plătite ulterior de către Patriarhia Română, așa cum ne-a asigurat domnul Moisescu, atunci banii le vor fi returnați monahilor care au plătit.

d) Grânele (grâul și porumbul) vor putea fi luate de la vama din Dáfni, în baza certificatului de scutire de impozit (tranzit). Prin urmare, pentru a-și lua partea ce li se cuvine, monahii vor trebui să prezinte, în afară de autorizația mănăstirească ștampilată de egumen, și acest certificat de scutire de impozit, care va fi emis de către mănăstirea de care aparțin.

e) Ca zile de distribuire a grânelor au fost fixate următoarele date: 18, 19 și 20 ale lunii curente, adică luni, marți și miercuri, zile în care toți monahii trebuie să-și ia partea ce li se cuvine.

[…]

Cu multă dragoste,

Toți reprezentanții și conducătorii celor douăzeci de mănăstiri din Sfântul Munte Athos, întruniți în sinaxă comună

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB