Despre intenţie

21 December 2013

Pr Epifanie Theodoropoulos 05Gheronda, bogatul din pildă s’a gândit să dărâme jitniţele vechi pentru a-şi putea depozita bunurile în altele mai încăpătoare. Nu a izbutit să ducă la împlinire acest plan. Nu a mai apucat pentru că a murit. A rămas la nivel de intenţie, de gând, dar Dumnezeu i-a socotit-o ca şi cum l-ar fi înfăptuit. Noi, adesea, ne dorim să facem în viaţă un anumit bine, însă, din felurite pricini, nu izbutim să-l ducem la bun sfârşit. Dacă am avut doar bunăvoinţă, aceasta ni se va pune la socoteală?

Arhimandritul Epifanie: Da, dacă anumite pricini obiective ne împiedică să facem acel bine, Dumnezeu primeşte şi intenţia noastră.

De pildă, unii pot apela la un doctor ca să vadă un bolnav în primejdie. Îl cheamă la ora trei noaptea. Acesta se scoală, îşi lasă soţia şi copiii, şi iese din casă. Urcă în maşina personală şi constată că, datorită unei defecţiuni, maşina nu se urneşte din loc. Încearcă să găsească un alt mijloc de deplasare, dar în zadar. Îşi trezeşte prietenul, dar nici acesta nu are automobilul disponibil, nefiind acasă, ci la serviciu. Nu îi mai rămâne de făcut decât să sune la urgenţe şi să le spună: „Eu nu pot ajunge, duceţi-vă voi.” Dumnezeu va lua în considerare toată această strădanie a doctorului ca şi cum şi-ar fi dus intenţia până la capăt şi ar fi izbutit să-l viziteze pe bolnav în condiţiile acelea excepţionale.

Altceva ar fi dacă doctorul nu ar reacţiona la chemarea pacientului, ci s’ar întoarce pe cealaltă parte şi-ar zice: „Eu nu pot merge, căutaţi pe altul, n’am chef acum să-mi stric somnul!” Dar dacă a fost împiedicat să se ducă acolo din pricina maşinii, totuşi, ţinând cont de buna sa intenţie, a făcut ce era dator să facă.

predaniaSursa: Ahimandritul Epifanie Theodoropulos, Toata viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, editura Predania, Bucureşti, 2010

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB