Cugetări duhovnicești 2

31 December 2013

makrina 2 inVreau să domnească tăcerea, să repetați Rugăciunea lui Iisus, să-mi faceți un șirag de mătănii cu cruce, să vă rugați pentru mine, și toate acestea îmi vor fi de mare ajutor.

Nu vorbiți fără rost, nu discutați prea mult și nu fiți plângăcioase.

Repetați Rugăciunea inimii, ca să ajungem la Dumnezeu.

Trebuie să-L pândim pe Dumnezeu, să-L căutam, fără să lăsăm să se piardă un singur minut. Cât mai repede cu putință trebuie să ne lipim de Dumnezeu, să nu lăsăm aceste zile să treacă fără folos, căci atunci când vom avea nevoie de ele nu le vom regăsi. Să vorbim cu dragoste și îngăduință.

Este tare trist să ne lipsim de fericirea, de îndulcirea, de dragostea lui Dumnezeu, atâta vreme cât ne aflăm în mănăstire. Să nu neglijăm, să nu facem rugăciunea cu întreruperi, ca să ne putem bucura de ea, și rugăciunea ne va dărui odihnă sufletului și fericirea.

Neîncetat, Rugăciunea minții. Să nu vă lipsească din suflet. Să fim cu luare aminte, ca fim pe plac Maicii Domnului. Seara când ne facem rugăciunea, să ne notăm păcatele. Avem nevoie de multă răbdare în viață. Fiecare are lipsurile sale, patimile sale și pentru fiecare suflet care pătimește, care nu cunoaște care este calea cea mai dreaptă pe care să o aleagă, să facem rugăciune pentru mântuirea sa, și vom căpăta în suflet sfințita îngăduință.

Roagă-te, ca să-ți îndrepți patimile și greșelile!

Rugăciunea ne dăruiește liniște, seninătate. Să ne adunăm toate intențiile și gândurile în Dumnezeu. Toate celelalte sânt gunoaie, să le aruncăm. Să nu dăm importanță la momirile diavolului. Să fim atente la noi înșine, ca să ne dăm seama când L-am întristat pe Dumnezeu și când I-am fost plăcute Lui. Așa vom înainta pe calea cea dreaptă.

Altfel ne vom abate de pe drumul drept. Să avem cât mai multă umilință.

Să simțim că suntem ultimul om din lume, căci acest om va merge înainte pe calea cea dreaptă.

Să fugim de multele vorbiri împreună și de sentimentele de nemulțumire. Dacă nu ne umilim, nu ne vom mântui. Trebuie să fim hotărâte în sufletul nostru, ca să reușim să stăm drepte înaintea lui Dumnezeu.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB