Maica Domnului Athonită

8 September 2013

Centrul de Studii de Muzică Psaltică (K.M.Ps.T.) oferă publicului iubitor de artă discul cu titlul I Athonitissa Theotokos [Maica Domnului Athonită]. Este vorba de o ediție muzicală cuprinzând imnuri închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cele mai multe poeme și cântări sunt opere ale monahilor aghioriți, mai vechi și mai noi, pe care le interpretează cu virtuozitate artistică grupul psaltic bizantin Trópos, dirijat de domnul Konstantínos Anghelídis.

athonitissa

În cuprinsul ediției sunt incluse lucrări ale binecuvântatului monah Gherasim Mikraghiananitul, unul dintre marii imnografi ai timpurilor noastre, având o operă imnografică de-a dreptul colosală. Autorii cântărilor sunt, în cea mai mare parte, părinți aghioriți care în compozițiile lor consemnează tradiția psaltică a Sfântului Munte. În această ediție se disting lucrări ale lui Ioasaf Dionisiatul, Sinesie Stavronikitanul, Daniil Katunakiotul și Theofan Vatopedinul.

Bogăția imnografică și expresia melodică pe care le pune în valoare ediția, sub toate aspectele bine îngrijită și cu mult bun gust, reprezintă, credem, acele elemente care îi vor atrage pe cunoscătorii de muzică bizantină, dar și pe orice iubitor al artei care știe să recunoască psalmodia bună.

Bucățile muzicale care urmează sunt Întru naștere Fecioria ai păzit, pe glasul I, compoziție a lui Ioasaf Dionisiatul, interpretată la priveghere în ritm melodic lent, și Preasfântă Stăpână pe glasul varis (VII) diatonic, compoziție a lui Daniil Katunakiotul în interpretarea părintelui Harálambos Elmalóglu.



Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB