Învățăturile către clerici ale Bătrânului Ieronim din Eghina

30 September 2013

ieronimos aiginis– Diacone, ia aminte! Ești bun acum, dar și îngerii cad. Să te închizi în chilia ta, să studiezi, să te rogi. Dacă nu e nevoie, nici să nu ieși afară. Șezi în chilia ta, zice Sfântul Isaac Sirul, și ea te va învăța toate. Cuvioasa Maria Egipteanca a trăit 40 de ani în pustie și n-a văzut față de om. Și știi ce-a pățit?

– Ce, Gheronda?

– S-a sfințit!

***

Ești preot? Ia aminte, nu-ți aparții ție însuți. Ești precum un ac în mâinile lui Dumnezeu. Să fii bun, să nu fii precum un ac ruginit, cu care nu se poate face treabă.

Să nu exişti pentru slăbiciunile, pentru patimile tale, adică. Rasa, făgăduinţa ta sunt făcute cu Dumnezeu, să te cutremuri şi să-ţi spui: Ce vrea asta, ce-mi spune ailaltă? Da, să-L iubesc pe Dumnezeu şi să lucrez întru cele ce m-a rânduit.

Eşti cleric? Pe cât poţi, evită să ieși afară. Închide-te în cămara ta. Adună-ți mintea, ca să se deschidă să vezi lumina duhovnicească. Studiază, roagă-te. Dacă nu vei fi întărit, cum îi vei întări pe alții? Iar lumea aleargă, cere ca setea sufletului să-i fie astâmpărată de Biserică, de mădularele ei, de către [cei ce poartă] rasă. Ce vei da dacă nu ai, și cum vei avea dacă nu ceri de la Dumnezeu? ostenește-te cu rugăciunea și studiul și te vei întări.

Clericul trebuie precum [heruvimii] cei cu mulți ochi, adică să fie numai ochi, să fie întreg, sănătos la minte, înțelept, sfânt.

Un binecuvântat [preot] și-a început într-o seară rugăciunea, și până dimineața nu s-a săturat [de ea]. În biserică, la „Ale tale dintru ale Tale”, plângea atât de tare, că nu a putut vreme de un ceas să continue slujba, iar când ceilalți l-au întrebat, le-a zis: Cum să continui, văzând atâția îngeri în jurul jertfelnicului, iar înăuntrul potirului, pe Domnul nostru, strălucind ?

Bătrânul meu, Misail, înainte să răsară soarele, urca pe munte. Odată cu răsăritul soarelui, ridica mâinile și așa rămânea până apunea. Nici nu ședea, nici una, nici alta. Iar la apusul soarelui, hainele lui se scurgeau de la atâtea lacrimi. Avea râvnă și sârguință.

Niciodată să împărtășești oameni dacă nu le auzi numele. La fel, să iei aminte să iei puțin în linguriță, nu bucată mare.

Să luați aminte la preotul ce predică, dar nu-l judecați mult. Cu toții oameni suntem. Se poate să vă încredințați de [ale lui] slăbiciuni și să ziceți una spune, alta face.

Boala preoților cea mai de plâns este iubirea de arginți. Vai mie! Dacă preotul este iubitor de arginți, atunci va cădea și în multe altele.

Să iei aminte. Diavolul se folosește de toate lucrurile pentru a-l răni pe cleric, pentru că de la un cleric sfânt, mii [de oameni] se pot folosi și mântui, dar de la unul care nu se luptă, mii se vor răni și vor pieri.

Gheronda Ieronim din Eghina

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB