Gheronda Efrem – Criza pe care o trăim nu este una economică, ci spirituală

29 September 2013

SONY DSC

O mulțime de credincioși s-au adunat și anul acesta pe data de 24 septembrie, la metocul Mănăstirii Vatoped din Pórto Lágos, pentru a cinsti cum se cuvine icoana Maicii Domnului Pantánassa.

3002838-tamata-3

Támata

În după-amiaza zilei din ajun a fost săvârșită slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, de către Arhimandritul Efrem, egumenul Sfintei Marii Mănăstiri Vatopedi din Sfântul Munte. A urmat apoi procesiunea în jurul bisericii cu icoana Panagía Pantánassa. Această icoană atrage în fiecare an mii de pelerini nu numai din provincia Trácia, ci din toată Grecia, pelerini care vin aici să se închine Maicii Domnului. Mulți dintre ei lasă fotografii și támata în fața icoanei, rugând-o pe Sfânta Fecioară să-i apere de boli și necazuri, atât pe ei, cât și pe persoanele dragi.

Anul acesta, au venit și numeroși pelerini din Bulgaria, Cipru și Rusia ca să se închine și să cinstească icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În predica de la sfârșitul Vecerniei, egumenul Efrem a menționat faptul că «cinstim icoana de lemn nu pentru că suntem idolatri, ci pentru că persoana zugrăvită pe acest lemn este însăși Maica lui Dumnezeu. Am întâlnit oameni care, deși nu sunt foarte evlavioși, vine un moment în viața lor când o caută insistent în rugăciunile lor, cerându-i ajutor în diverse nevoi.

Metocul Mănăstirii Vatoped din Pórto Lágos

Metocul Mănăstirii Vatoped din Pórto Lágos

Metocurile Sfântului Munte există nu ca o investiție, așa cum cred unii, ci pentru mângâierea poporului și mai ales a femeilor, cărora tradiția aghiorită nu le îngăduie să intre în Parthenonul Sfântului Munte. Acest metoc nu a fost construit aici pentru noi, ci pentru mângâierea și ajutorul vostru. De aceea am și adus aici această icoană făcătoare de minuni, pentru a vă oferi posibilitatea să vă închinați și să vă rugați și, astfel, să plecați mai ușurați și mai odihniți la casele voastre».

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB