Învățătura

29 August 2013

Am citit că Sfântul Cósma Etolul a spus că răul va veni de la cei citiţi, fapt care poate fi văzut astăzi. Se pune atunci întrebarea: merită să dobândească cineva cunoştinţe?

epifanios theodoropoulos gr mod

Arhimandritul Epifanie: Dacă cunoştinţele duc la echilibru, însoţite fiind de conştiinţă morală, de viaţă în Hristos, nu ne primejduim. Dacă ne îndreaptă spre ceva contrar sau ceva fără legătură cu viaţa în Hristos, atunci sigur din cunoaştere va veni răul.

Dacă viaţa noastră este „întru Hristos,” cu cât cunoaştem mai mult, cu atât ne dăm seama mai bine de neştiinţa noastră, smerindu-ne mai mult. Unii dintre Sfinţii Părinţi au fost, la vremea lor, oameni de ştiinţă. Nu era, de pildă, cunoştinţă omenească din epoca sa pe care Marele Vasílie să nu o fi dobândit. Nu era doar theolog, filosof sau retor la tribunal, era şi doctor, naturalist şi astronom, la măsurile vremii de atunci. De aceea, omiliile sale din Exaiméron fac dovada unei erudiţii unice a datelor cunoscute atunci. Nu ne primejduim, deci, din pricina cunoaşterii, dacă ea este însoţită de o viaţă în Hristos.

predania

Sursa: Ahimandritul Epifanie Theodoropulos, Toata viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, editura Predania, Bucureşti, 2010

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB