Cuviosul Agathon, ctitor la Meteora

7 August 2013

Viața Cuviosului Agathon se află în strânsă legătură cu cea a Cuviosului Athanasie de la Meteora, pe care îl urmează în Sfântul Munte. După plecarea Sfântului Athanasie din Athos, Agathon se retrage și el la o mănăstire în apropierea satului Ipátis. Sfântul Athanasie va ridica o mănăstire în Meteora, cu hramul Schimbării la Față. Același lucru avea să-l facă și Agathon.

agaton in

Potrivit tradiției, după surparea mănăstiri de metanie a cuviosului și dispariția icoanei făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu, acesta a construit o nouă mănăstire, pe locul unde a găsit icoana, mănăstire care dăinuiește și astăzi. După adormirea sa, ucenicii i-au dat mănăstirii numele ctitorului și primului lor egumen, Agathon.

moniagathonos-04

În anul 1959, în partea sudică a frumosului katholikon din interiorul mănăstirii Schimbării la Față de la Meteora, în urma săpăturilor arheologice, s-a găsit mormântul Cuviosului Agathon și cinstitele sale moaște pline de har. Cea mai veche icoană a cuviosului datează din veacul al XVI-lea și se află pe fresca din paraclisul mănăstirii Sfântului Ioan Prodromul. Slujba Cuviosului și de Dumnezeu purtătorului nostru Părinte, Agathon, ctitor al mănăstirii cu același nume din Fthiotida, a fost alcătuită de vrednicul de pomenire monah Gherasim Mikraghiannanítis, imnograful Bisericii lui Hristos, în Sfântul Munte.

Pomenirea Cuviosului Agaton se face pe 7 august.


Sursa: Monahul Moise Aghioritul, Sfinții Sfântului Munte,
Ed. Mygdonia, Tesalonic, 2007

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB