Corul bizantin “Trópos” la Lyon

12 July 2013

Corul bizantin “Trópos” a participat în data de 15 iunie la un concert susținut în vechiul teatru roman din Lyon (Franţa), în cadrul festivalului Les Nuits de Fourvière. Nu este prima dată când renumitul grup bizantin reprezintă muzica bisericească răsăriteană la întruniri internaţionale şi festivaluri.

thgallo1

Amfiteatrul roman din Lyon

Repertoriul grupului a fost închinat cinstirii Maicii Domnului, cuprinzând cântări de virtuozitate artistică din tradiţia psaltică  a celor opt glasuri (Oktaihía) ale muzicii bizantine. La concert a participat, deasemenea, ansamblul muzical Al-Kindi, precum şi alţi muzicieni din spaţiul est-mediteranean.

Biserica greacă din Lyon, cu hramul Buneivestiri

Prin prezenţa sa, grupul bizantin a făcut cunoscută muzica bizantină ca element  al practicii liturgice a Bisericii Ortodoxe. În acelaşi timp, a arătat contribuţia şi  funcţia culturalizatoare a muzicii psaltice ca parte şi expresie a  tradiţiei muzicale mediteraneene.

Participarea corurilor greceşti de muzică bizantină la evenimente culturale internaţionale este dovada recunoaşterii internaţionale a tradiţiei muzicale greceşti, iar grupul „Trópos” contribuie la aceasta prin prezenţa sa mereu apreciată din punct de vedere muzical şi interpretativ. Un număr însemnat de cântări psaltice atent alese şi interpretate cu măiestrie de către corul bizantin amintit au fost înregistrate până acum  pe compact discuri ori cântate la numeroase concerte de nivel artistic foarte înalt.

Urăm toate cele bune grupului bizantin „Trópos” şi dirijorului său, domnul Konstantínos Anghelídis, inspirat dirijor şi profesor de muzică psaltică.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Călătoria s-a încheiat Duminică 17 iunie, cu slujba Utreniei şi a Dumnezeieştii Liturghii săvârşite la biserica „Bunavestire” din Lyon, slujitor fiind părintele Nikólaos Karavelákis.

Urmează fragmente (înregistrări) de la Utrenie şi Dumnezeiasca Liturghie.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB