Sfântul Theolipt, episcopul Filadelfiei

26 June 2013

theoliptos

Sfântul Theolipt  s-a născut în Niceea Bithiníei în jurul anului 1250. A primit o educație foarte bună. La un moment dat s-a despărțit de soție și s-a retras în liniștitul Munte Athos. Întâlnirea cu pustnicul Nichífor a avut o mare influență asupra lui, de asemenea și cu Sfântul Athanasie al Constantinopolului. A trăit o perioadă de timp la Mănăstirea Esfigmenu. Vizita lui la Constantinopol și atitudinea sa față de politica religioasă a lui Mihail al VIII-lea Paleologul au avut ca rezultat faptul că a fost aruncat în închisoare. După ce a fost eliberat, s-a întors în patria sa, unde trăirea lui în sfințenie l-a făcut părinte spiritual al întregului oraș.

În jurul anului 1324 a fost ales Mitropolit în Filadélfia, păstorind eparhia vreme de patru decenii, având un singur îndrumător, legea lui Dumnezeu. Scrierile și predicile sale, care se păstrează, arată acest lucru.

Scrierile sale și activitatea bogată au influențat în mod semnificativ viața religioasă din timpul său. Sfântul Theolypt este considerat un precursor al renașterii teologice din secolul al XIV-lea, un episcop ascet, neptic și isihast. Sfântul Grigorie Palama l-a avut ca prim îndrumător spiritual, lucru care s-a dovedit decisiv pentru descoperirea vocației lui. Sfântul Nicodim Aghioritul, în elogiul său adus părinților athoniți, îl laudă ca pe un ”cuvios”, ”înțelept al lui Dumnezeu” și ”preaînalt”. Sfântul Theolypt a fost o personalitate de rang înalt și o înaltă valoare spirituală. Biograful său este Nikifóros Hoùmnos. Cinstim pomenirea lui pe 25 iunie și în a doua Duminică după Matei.


Sursa: Monahul Moise Aghioritul, Βατοπαιδινό Συναξάρι, Sfânta şi Marea Mănăstire Vatopedi, 2007.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB