Tradiția muzicală cultă din Constantinopol

31 May 2013

Rădăcinile tradiției muzicale culte din Constantinopol se descoperă într-un mediu cu o mare varietate de naționalități și culturi. De altfel, marile centre urbane s-au dovedit a fi în genere un creuzet al popoarelor și culturilor. Tradiția muzicală erudită a fost cultivată de mari compozitori și virtuozi care au dezvoltat o structură și tehnică muzicală de înalt nivel.

pinargenti_1573_istanbul_b

În cadrul acestei tradiții muzicale, contribuția compozitorilor roméi din Constantinopol a fost decisivă. Menționăm în acest sens pe Zaharia Hanentés și Petru Peloponisiatul.

În secolul al XIX-lea, de asemenea, s-au distins noi muzicieni remarcabili, cu lucrări de mare exigență interpretativă care se mai fac auzite și astăzi. Printre aceștia se numără și frații Antonis, Hrístos și Iannis Kiriazídis.

Antonis Kiriazídis cânta la lăută și oúti. El a alcătuit câteva cântece și compoziții pentru diverse instrumente muzicale. Cea mai cunoscută lucrare a sa este Saz Semai la makám Houseiní. Marele muzician turc Tanburi Cemil Bey era bun prieten cu Antonis Kiriazídis și îl admira pentru interpretările sale exemplare. Aceste lucruri ne duc cu mintea în trecut și ne transpun într-o atmosferă de armonie și întrepătrundere a popoarelor în Turcia Imperiului Otoman multietnic, înainte ca diferențele naționale să îi dezbine pe oameni. De altfel, muzica nu cunoaște etnie și nici granițe geografice.

Vom asculta piesa Saz Semai a lui Antonis Kiriazídis, cântărețul la lăută.

 


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB