Conferinţă cu renumitul teolog Pr. Theodoros Zisis, la Constanţa, pe 29 mai, ora 18:00

28 May 2013

Miercuri, 29 mai, ora 18:00, Părintele prof. Teodoros Zisis va susţine conferinţa “Edictul de la Mediolan şi conceptul de toleranţă religioasa” în Casa de Cultură din Constanţa.

afis-zisis_constanta

Părintele Theodoros Zisis este profesor emerit al Facultăţii de Teologie Aristotelice din Tesalonic.  El s-a născut în anul 1940 în satul Panaghia Thasu ca al cincilea copil din cei şapte ai familiei.  În 1965 îşi susţine teza de licenţă în Teologie Ortodoxă, absolvind ca şef de promoţie. Urmează cursurile superioare luând ca temă de doctorat: «Omul şi universul, în iconomia lui Dumnezeu după Sfântul Ioan Hrisostom».

Se căsătoreşte în 1968 cu Cristina Mulachis şi vor avea doi copii.

Datorită studiilor aprofundate în Patrologie ajunge conferenţiar al Facultăţii de Teologie din Tesalonic şi va preda în cadul secţiei de patrologie. În 1980 ajunge profesor universitar al secţiei de Patrologie. În aceeas perioada publică lucrarea monumentală: «Ghenadie al II-lea, Scolarios – Viaţa, Scrieri, Învăţătura».  Va fi ales tot în acelaşi an şeful secţiei de Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie din Tesalonic şi directorul centrului de Studii Scripturistice şi Patristice din Salonic.

Din 1972 până în 1980 va face studii aprofundate în Germania la Bonn. Aici a scris o serie de studii patristice în limbile germană şi franceză.  La întoarcerea în Tesalonic va pune bazele Fundaţiei Patriarhale de Studii Patristice de la Mănăstirea Vlatadon. Va înfiinţa şi  revista  Fundaţiei Patriarhale «Moştenirea».  Va fi numit şi şeful Centrului de Studii Bizantine din cadrul Facultăţii de Teologie din Tesalonic. A obţinut sprijin material din partea statului Elen pentru a susţine cele două centre înfiinţate care sunt în prezent Centre Internaţionale de Studii Patristice, având cercetători de elită în studii patristice, profesori la Facultăţi de Teologie importante.

Este ales preşedintele Uniunii Teologilor din Grecia de Nord şi înfiinţează revista «Teologia».  A organizat zeci de conferinţe şi simpozioane internaţionale. Cel mai recent sinpozion cu răsunet în toată Biserica este cel din 2007 despre Sfântul Ioan Hrisostom.  A fost chemat în ultimii 30 de ani de aproape toate mitropoliile, mănăstirile şi asociaţiile ortodoxe de pe teritoriul Greciei ca să organizeze şi să susţină conferinţe.  A fost chemat să predice în zeci şi zeci de biserici. Dintre cele mai importante simpozioane amintim: în Eghina, cu tema Sfântul Nectarie de Pentapole,la Manastierea Sf. Nicodim din Gumenisa despre Sfântul Nicodim Aghioritul, etc.

Este preşedinte de onoare al Uniunii Filologilor din Grecia  «Parnasos».

Ca profesor îndrumător a condus sute de masterate şi zeci de doctorate, printre care, ca ucenici la Doctorat se numără şi ierarhi din Sinodul BOR (PS Daniil al Daciei Felix, PS Sofian Braşoveanul) şi zeci de preoţi şi teologi romani.

În anul 1991 a fost hirotonit preot şi numit protoprezbiter al Tronului Ecumenic, slujind până în  prezent în biserica Sfântul Antonie din Tesalonic.

A reprezentat Patriarhia Constantinopolului şi Biserica Greciei în întâlniri interortodoxe şi intercrestine. A participat la dialogul cu Vechii-Catolici şi cu Romano-Catolicii şi la întrunirile interortodoxe de la Geneva pentru pregătirea  Marelui Sinod Ecumenic, el fiind pesoana cheie în aceste pregătiri.

A pregătit numeroase enciclice ale Patriarhiei Ecumenice, fiind teologul de marcă al  Patriarhiei Ecumenice.  A respins cu hotărâre Uniaţia (metoda de prozelitism Romano-Catolic) alături de teologi Romano-Catolici şi Ortodocşi la Freising şi Munchen în iunie 1991.

A atacat Acordul de la Balamant în care se încerca un nou tip de uniaţie din partea Romano-Catolicilor.

În 1998 va înfiinţa Societatea de Studii Ortodoxe care va edita trilunar revista teologică “Theoromia” considerată cea mai importantă revista teologică ştiinţifică a Bisericii Greciei.

Patriarhia Ierusalimului îl cheamă în 2006 pentru a pune bazele cercetării patristice la Ierusalim şi a periodicului «Noul Sion» .

Scrierea sa «Binefăcător şi curăţitor tzunami. Este responsabil Dumnezeu pentru catastrofele naturale?» a fost premiată la Moscova de către Uniunea Scriitorilor Ruşi ca fiind genială.

Alături de părintele Dumitru Stăniloae şi de părintele Ioannis Romanidis, este considerat cel mai important teolog patrolog cu zeci de traduceri din greacă veche în neogreaca, cu zeci de cărţi scrise care au revigorat teologia patristică din secolul nostru, aducându-i pe Sfinţii Părinţi aproape de tinerii teologi şi făcându-i accesibili tuturor creştinilor ortodocşi prin traspunerea simplă şi obiectivă a învăţăturii Sfinţilor Părinţi, care prin părintele Theodoros Zisis au devenit şi Părinţi contemporani nouă, Părinţi ai Secolului XXI. Părintele a redescoperit Apologetica şi Polemică, retrezind conştiinţa dogmatică în mădularele vii ale Bisericii Ortodoxe.  Părintele Profesor   a fost preocupat şi de scrierile ascetice şi monastice dar şi misionare, redescoperind pe Sfinţii Colivazi (Sfântul Athanasie Paros, Sfântul Nicodim Aghioritul, etc) .

Bibliografia sa este foarte bogată, încât nu am reuşit să redăm decât o foarte mică parte a operei părintelui.  Am putea conchide cu faptul că Părintele Theodoros lucrează pentru a face cât mai accesibilă învăţătura ortodoxă sănătoasă poporului lui Dumnezeu. Are zeci de omilii la radio şi televiziune, dar şi pe zeci de siteuri pe internet. Omiliile lui circulă pe CD-uri şi MP3-uri şi sunt căutate de credincioşii de rând datorită simplităţii expunerii bogăţiei patristice cum nimeni altul a putut să o facă. Soţia părintelui, Cristina este în prezent monahie, iar băiatul cel mare este şi el monah.  Părintele şi-a dedicat viaţa misiunii ortodoxe şi iubirea şi pasiunea lui pentru Sfinţii Părinţi se transformă într-un nectar din care ne adăpam şi noi, având marea şansă şi binecuvântare de a-l avea aproape.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB