Una este Ortodoxia Bisericii și alta este “ortodoxia” extremei drepte

16 April 2013

Am citit cu multă atenție declarația de presă emisă de Hrisí Avgí (Zorile de aur, partid politic grec de orientare extremă-dreapta, n.tr.) care face referire la ultimul meu articol și aș vrea să fac următoarele precizări.

mitropolitis-Pavlos

[Declarația de presă] este un text pașnic, foarte studiat, dar și foarte elocvent. Acum însă, sunt cu desăvârșire sigur cu privire la corectitudinea și necesitatea intervenției mele.

În textul [comunicatului de presă] se subliniază în două rânduri faptul că „Hrisí Avgí susține Ortodoxia ca pe o componentă necesară a identității noastre naționale”.

Cea dintâi nedumerire ce apare este cu privire la care anume „Ortodoxie” face referire Hrisí Avgí ? La ortodoxia Bisericii sau la propria lor „Ortodoxie”?

Elementul principal al Bisericii este Dragostea. Sunt foarte elocvente următoarele texte ale Evangheliei: „Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4, 8, 16); „întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Mt. 25, 40); „străin am fost şi M-aţi primit” (Mt. 25, 35); „ai văzut pe fratele tău, pe Domnul și Dumnezeul tău L-ai văzut” !

Sfântul Evanghelist Ioan Teologul nu ne lasă nici o umbră de îndoială: „Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăşte, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească” (1 Ioan 4, 20).

Acestea și multe altele constituie Ortodoxia Evangheliei. Cea mai caracteristică diferență dintre vechea și noua lume este exprimată de cuvintele lui Hristos: „Aţi auzit că s-a zis de către cei vechi: Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc” (Mt. 5, 43-44).

Așadar, avem următoarea simplă și crucială chestiune: ce legătură au toate acestea cu practicile și comportamentul partidului Hrisí Avgí ?

Are vreo legătură „Ortodoxia” partidului Hrisí Avgí cu credința, cu trăirea și cu Ortodoxia Evangheliei? Ba, sunt diametral opuse și se exclud reciproc.

Intervenția mea, așadar, a fost cu totul necesară, pentru că a delimitat adevărul evanghelic de înșelare și a dezvăluit de ce nu este compatibilă credința ortodoxă cu punctele de vedere și cu practicile partidului Hrisí Avgí.

Nu vreau să fac politica vreunei anumite grupări politice, așa cum sunt învinuit, ci teologhisesc apărând Ortodoxia adevărată. Argumentele mele nu se bazează pe principiile şi atitudinea vreunui partid, ci pe Evanghelia lui Hristos.

Este vremea să înceteze odată pentru totdeauna povestea asta cu partizanatul politic. Nu au observat cei ce au alcătuit Declaraţia de Presă că în acelaşi text am făcut o critică acerbă şi altor formaţiuni politice ? Dacă măcar ar citi textele mele mai vechi, s-ar încredinţa de asta.

Încă o observaţie: Biserica este a lui Hristos şi nu a Neamului. O Biserică Naţională care este în stare să lupte cu membrii unei alte Biserici din pricina culorii pielii membrilor ei, este o Biserică eretică.

Cuvântul Evangheliei este limpede: „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus” (Gal. 2, 28).

E de preferat să fii ateu în loc să te încurci sau să te foloseşti de credinţă şi de Biserică pentru a prinde oamenii în capcană. Mă bucur că dezaprobaţi ameninţările care, de altfel, nu mă înspăimântă, ci îi vădesc pe cei care le proferă.

Desigur, ar mai fi un aspect important: la întruniri aţi participat invitaţi fiind de organizatori şi este responsabilitatea lor să răspundă, dacă argumentul vostru este adevărat sau fals.

Aveţi tot dreptul de a avea propriile puncte de vedere, la fel cum Biserica lui Hristos este obligată să-şi expună Adevărul Său.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB