Mesaj la începutul Săptămânii Mari

30 April 2013

nik mes lavr

Începutul Săptămânii Mari este, pentru fiecare dintre noi, o chemare spre ieșire, spre intrare și spre întoarcere. Biserica ne cheamă să săvârșim ieșirea din „Egiptul” patimilor noastre, din sclavia neputințelor noastre, a voilor noastre, ieșirea din tot ceea ce ni-L face pe Dumnezeu dificil și îndepărtat. Să facem trecerea prin pustia încercărilor, a dificultăților vieții acesteia, a cugetului împotrivitor lui Dumnezeu și ateist care, din nefericire, stăpânește lumea noastră, pentru a ajunge și noi în pământul strădaniilor noastre, în pământul făgăduinței lui Dumnezeu, în ziua strălucită a Învierii. Aceasta este prima mișcare: să ieșim puțin din sine. Să facem, așadar, această bună-ieșire din cele pe care le știm și întru care, din păcate, ne-am așezat.

Dar să nu rămânem, însă, doar la ieșirea în pustie, ci să înaintăm și înspre o intrare, nu în Ierusalimul pământesc, ci în Ierusalimul cel de sus. Acesta este Ierusalimul Tainelor Bisericii lui Dumnezeu și seamănă foarte mult cu Ierusalimul făgăduințelor poporului lui Israel. Este Ierusalimul în care noi credem că locuiește Dumnezeu, unde există viața și binecuvântarea lui Dumnezeu, unde se cultivă cu adevărat orice este dumnezeiesc și are de-a face cu dezvăluirea numelui Său, dar și cu slava feței Sale.

Principala caracteristică a acestui Nou Sion este patima Domnului și Învierea Sa. Acestea sunt cea mai înfrumusețată podoabă și cea mai mare bogăție din Noul Ierusalim.

În Biserică, fiecare dintre noi încearcă în zilele acestea să intre întru această taină a patimilor Domnului, să evadeze din elementul pământesc al frumoaselor rânduieli și al bunelor obiceiuri și să treacă la un nivel mai adânc pentru a pune în valoare tocmai aceste bogății, să vadă cum ar putea el însuși să participe la patima Răstignirii Domnului și la bucuria Învierii Lui.

Această intrare nu este nimic altceva decât o reîntoarcere: o reîntoarcere la ceea ce suntem, la ceea ce căutăm, nu străin de firea noastră, ci ceea pentru care am fost creați. Aceasta voim, după aceasta însetăm, la aceasta aspirăm. Însuși Dumnezeu a pus aceasta în inima noastră.

Vă urez să vă dea Dumnezeu, întru acest duh al smeritei reîntoarceri, al ieșirii din sine pline de sete și de bună-poftire dumnezeiască, dar și al intrării pline de binecuvântare și de dragoste întru Ierusalimul Bisericii, să trecem acest stadiu al acestei binecuvântate săptămâni.

Săptămâna Mare 2013

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB