Pakistan – incendierea unui cartier creștin de către musulmani

25 April 2013

Sâmbătă, 9 martie 2013, o mulțime de musulmani au atacat un mic cartier creștin cunoscut sub numele de Colonia Sf. Iosif din orașul Lahore, Pakistan. Acest lucru s-a petrecut la scurt timp după un al incident de la începutul săptămânii, atunci când un musulman a acuzat un creștin de blasfemie împotriva lui Mohamed, în urma unei dispute. Poliția l-a arestat vineri pe creștinul acuzat de blasfemie, iar revolta mulţimii a avut loc a doua zi.

pak-2

Presa (inclusiv New York Times) a prezentat acest incident cu ajutorul datelor furnizate de guvernul pakistanez: 178 de case, 18 magazine și 2 biserici au fost distruse de incendiile provocate de la început revoltei. Unele reportaje de știri au estimat un număr de 2.000-3.000 de participanţi. Ceea ce nu au reușit, însă, să prezinte – evident, deoarece guvernul nu a furnizat aceste cifre – este mult mai îngrijorător.

fr-john-portraitPărintele John Tanveer este un preot ortodox pakistanez, care locuiește în Lahore. Chiar dacă el nu trăiește în Colonia Sf. Iosif, totuşi, câţiva dintre enoriașii săi ce trăiesc acolo și-au pierdut casele. Părintele a vizitat zona chiar a doua zi și a revenit aproape zilnic pentru a încerca să-i încurajeze şi să-i ajute pe cei afectați. Rapoartele sale sunt bazate pe observația personală, precum și pe discuţiile cu locuitorii din colonie cu privire la ce s-a întâmplat. Iată unele din lucrurile pe care le-a observat:

– Numărul de case distruse este de cel puțin 350, aproximativ de două ori mai mare decât estimarea guvernului.

– Locuitorii au estimat mulțimea la peste 5.000 de oameni, din nou aproximativ dublul cifrei utilizate de presă.

– Rezidenții au declarat că întreaga operațiune a fost foarte bine planificată și direcționată, nefiind nicidecum o demonstrație pașnică ce a scăpat de sub control.

– Locuitorii raportează că au fost utilizate substanțe chimice (probabil benzină?) pentru a stârni și întreţine incendii. Privind fotografiile, se observă clădirile din Colonie, construite toate din cărămidă și piatră. Astfel, un singur foc sau câteva incendii nu s-ar fi extins pentru a distruge sute de clădiri, fără utilizarea pe scară largă a unor acceleratori de ardere artificiali.

– Încă din ziua precedentă (vineri), Poliția îi sfătuise pe locuitorii din colonie să părăsească zona. Acest lucru indică în mod clar că guvernul a fost pus în gardă de revolta planificată și a dorit să evite pierderea de vieți omenești.

– În timpul revoltei violente, poliția au fost prezentă în număr mic, și nu a luat măsuri pentru a opri propagarea violenței.

Colonia Sf. Iosif este situată pe un teren învecinat cu uzine producătoare de oţel şi fier. Este bine-cunoscut faptul că aceste industrii ar dori mai mult teren pentru a-și extinde operațiunile lor, și mulți locuitori cred că acesta este motivul care a general tot incidentul – pentru a forța locuitorii coloniei să-și abandoneze casele şi să părăsească zona.

Părintele John afirmă că nici guvernul, nici marile ONG-uri umanitare internaționale nu au răspuns cu vreun ajutor semnificativ. El a pregătit și a adus alimente în Colonia Sf. Iosif în fiecare zi, dar parohia sa nu are fonduri și resurse pentru construirea unor case pentru refugiaţi.

Vă rugăm să luaţi în considerare a face o contribuție deductibilă pentru a da o mână de ajutor. Acesta este un efort voluntar, astfel încât nu există costuri administrative – fiecare dolar trimis merge direct la părintele John, care vor folosi pentru a furniza alimente și alte forme de asistență pentru locuitorii Colonia Sf. Iosif. Donațiile pot fi făcute prin poștă (Orthodox Mission in Pakistan, Ghauri House 2, Clifton Colony Street no. 1 Lahore 54600 sau Orthodox Pakistan, PO Box 9371 Baltimore, MD 21228) sau online (http://orthodoxpakistan.org/donate/).

Rugați-vă pentru acești credincioși refugiați, rugaţi-vă şi pentru părintele John Tanveer, preot al lor în numele lui Hristos, pentru soția lui, Rosy, și cei trei copii ai lor.

pak-1

pak-3

pak-4

pak-5

pak-6

Sursa: orthodoxpakistan.org

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB