”Greierele cântător” al Sfântului Munte

22 March 2013

firfirisUnul dintre străluciţii psalţi aghioriţi care au marcat tradiţia psaltică aghiorită a fost şi diaconul Dionisie Firfirís. O personalitate distinsă şi venerabilă, care prin vocea sa harismatică a răscolit apele psalticii.

Diaconul Dionisie Firfirís a venit în Sfântul Munte la vârsta de opt ani, când, orfan şi fără protecţie, a fost adus de unchiul său, monah, părintele Haralambie. A fost iniţiat în duhul şi esenţa muzicii bizantine de Gheronda Dionisie, părintele său duhovnicesc, şi nu doar că s-a dovedit vrednic de el, dar l-a şi întrecut. Mai târziu, de prin 1935 până prin 1945, a ucenicit cu vocea şi fapta pe lângă un psalt corifeu, Gheronda Sinesie Stavronikitianul, pe care aghioriţii îl supranumeau „al doilea Cucuzel”. Nu a omis să se folosească nici de învăţătura părintelui Gavriil, un mare învăţat în teoria muzicii bizantine.

Prin glasul lui distins şi puternic, a împodobit sfintele strane şi a dat strălucire lungilor privegheri athonite. Ifosul lui nobil şi regal a devenit model şi învăţătură pentru psalţii mai tineri.

S-au editat destule cd-uri cu diaconul Dionisie, dar amintirile cu vocea lui ageră şi melodioasă de la katholiconul Protaton-ului constituie o experienţă unică şi irepetabilă, care nu se poate uita.

Urmează o înregistrare live cu a doua stare a Antifoanelor liturgice pe glasul IV Leghetos.

Loading the player ...
Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB