Cunună de aur descoperită pe șantierul metroului din Tesalonic

2 February 2013

hriso stefani

Încă o cunună de aur datând din epoca elenistică timpurie a fost descoperită în urmă cu o săptămână (22 ianuarie 2013) cu ocazia lucrărilor la liniile de metrou din Tesalonic, în dreptul Pieței Dimokratías. Cununa a fost descoperită într-un mormânt macedonean de marmură datând din secolul al IV-lea, începutul secolului al III-lea înainte de Hristos, fiind așezată la căpătâiul bărbatului înmormântat acolo. Mormântul aparține cimitirului de vest al orașului antic, situat între râul Vardar și zona actualei Stații de cale ferată, și în care s-au descoperit, cu ocazia acelorași lucrări la metrou, încă 218 morminte.

În anul 2008, cu ocazia săpăturilor la intersecția a două linii de metrou din dreptul Bibliotecii Universitare, au fost descoperite 8 astfel de cununi datând din aceeași perioadă, în cimitirul din partea de est a orașului antic, cimitir care cuprinde 840 de morminte. Patru dintre aceste cununi se aflau într-un singur mormânt al unei tinere femei, fiind împletite două câte două și așezate două la picioare și două la căpătâi, lucru care nu a mai fost observat nici măcar în morminte regale din aceeași perioadă. Nu se știe cui aparține acest mormânt.

Cununa recent descoperită va fi analizată și restaurată în laboratoarele Eforiei pentru Antichități Preistorice și Clasice.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB