O minune a Sfântului Rafail: „Am murit şi m-a întors înapoi”

23 January 2013

Către sfârşitul lui august, doamna Álkistis din Mýkonos a telefonat la Mănăstirea Sfântului Rafail din Áno Soúli, regiunea Marathónos, şi a cerut informaţii despre primirea şi şederea la mănăstire, vrând să ia parte la hramul care urma să aibă loc pe 2 septembrie. Vorbind la telefon cu unul dintre părinţi, i-a cerut să aprindă o lumânare la Sfântul Rafail pentru fratele femeii pe care o avea ca servitoare în casă; acesta suferise comoţie cerebrală şi în cele din urmă se afla în comă.

Medicii spuneau că este aproape imposibil ca bolnavul să-şi revină şi le recomandaseră rudelor să se pregătească de înmormântare. Li se atrăsese atenţia că, chiar de şi-ar reveni, lucru cu totul imposibil, nu va putea să-și mişte mâinile şi picioarele, nici să vorbească ori să gândească coerent din pricina leziunii cerebrale extinse pe care o suferise. Ca urmare, toate rudele bolnavului (musulmani, la fel ca bolnavul însuşi) erau foarte mâhniţi, iar doamna Álkistis le împărtăşea durerea.

În ziua în care doamna Álkistis a sunat la mănăstire şi părinţii au aprins o lumânare la Sfântul Rafail, bolnavul a făcut o mică mişcare. Acest lucru a fost observat de rudele lui. Pe 2 septembrie, atunci când doamna Álkistis se afla la praznicul Sfinţilor Rafail, Nicolae şi Irina, bolnavul a mişcat mâna şi piciorul şi a început să dea semne de viaţă. Acest lucru l-au observat rudele lui şi i-a impresionat, pentru că a coincis cu praznicul Sfinţilor. Când doamna Álkistis s-a întors în insulă, sora bolnavului, deşi era musulmană, a cerut de la mănăstire icoana Sfântului Rafail şi a început să o sărute, plângând şi rugându-se pentru fratele ei.

Apoi, după un sfert de oră, fratele şi celelalte rude ale ei din Bulgaria, o sună şi îi spun că fratele a început brusc să îşi mişte capul, s-a trezit şi le-a vorbit, întrebându-i „veniţi de multe zile aici să mă vedeţi?” iar apoi a reintrat în comă. Bucuria şi emoţia ei erau de nedescris. Se ruga plângând Sfântului Rafail şi îi spunea că crede în el şi că este sigură că fratele ei se va face bine. Promitea că îl va aduce la mănăstirea Sfântului Rafail. Doamna Álkistis i-a dat ulei sfinţit de la Sfântul Rafail şi i-a spus să i-l trimită fratelui ei dimpreună cu icoana Sfinţilor. Femeia a fost de acord, trimițându-le prin fiul ei care, „întâmplător”, tocmai venise să o vadă, deşi de patru ani nu mai trecuse pe la ea, şi care urma să se întoarcă în Bulgaria.

Îndată ce icoana şi uleiul sfinţit al Sfântului Rafail au pornit spre bolnav, acesta s-a trezit definitiv din comă şi a cerut să mănânce şi să plece acasă! Toţi au rămas surprinşi şi impresionaţi. Sfântul Rafail săvârșise minunea! În ziua în care icoana Sfântului Rafail a ajuns la spital, bolnavul a ieşit şi a plecat la casa lui. Medicii au spus că e vorba de o minune: un bolnav internat la terapie intensivă, în stare de comă, să plece direct acasă!

rni in

Multă lume a aflat de această minune. Însuşi bolnavul era încredințat de salvarea sa minunată lucrată prin Sfântul Rafail și de atunci încolo dormea cu icoana Sfântului deasupra capului şi singur cerea ulei sfinţit, spunând: „Nu mi-aţi dat azi cu ulei sfinţit… daţi-mi ulei!”.

La puţine zile după ce şi-a revenit i-a spus surorii: „Sunt conştient de ce mi s-a întâmplat. Am murit şi m-a întors înapoi. Am văzut că eram mort şi mă duceau la cimitirul nostru. Acolo, însă, am văzut o biserică creştină şi un preot creştin, care mi-a spus: „Tu trebuia acum să mori, dar eu îţi fac hatârul şi te întorc înapoi, pentru fiul tău şi pentru fiica ta…”. De atunci vieţile acestor oameni s-au schimbat.

Prin orice casă a trecut icoana Sfântului Rafail, oamenii au devenit mai lucrători, mai bucuroşi şi au început să arate mai multă dragoste unul faţă de altul şi ei înşişi simţeau şi mărturiseau această schimbare şi credeau că ea se datorează Sfântului Rafail. Într-adevăr, mare este harul Sfântului Rafail şi al celor dimpreună cu el şi multe binecuvântările lui Dumnezeu pe care le primesc oamenii care îl cheamă, credincioşi şi necredincioşi. Slăvit fie numele lor şi să avem cu toţii rugăciunea lor. Fie ca oamenii să răspundă cu recunoştinţă la binecuvântările Sfinţilor şi să dobândească mântuirea şi raiul prin Biserică şi prin tainele ei. Amin.

Álkistis Roússis, Μýkonos

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB