De la catedră, la Sfântul Jertfelnic

24 January 2013

Duminică, 20 ianuarie 2013, dr. Andreas Andreópoulos, Profesor de Teologie şi Creştinism Ortodox la Universitatea din Winchester, un om de ştiinţă excepţional, care cinsteşte prin remarcabila sa operă elenismul şi Biserica noastră Ortodoxă, a fost hirotonit preot al Bisericii Ortodoxe Române din Regatul Unit.

leeds in

Hirotonia a fost săvârşită în Biserica Sfântului Macarie din Leeds de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit al Europei Occidentale şi de Sud al Bisericii Române, kir Iosif, în prezenţa a 12 preoţi şi diaconi din Londra, Birmingham, Bristol, Oxford, Glasgow, Preston, Northampton, Nottingham, Newcastle şi România.

Noul hirotonit a primit misiunea de a face apostolat şi a întemeia o parohie în oraşul istoric Winchester. El s-a născut în Patra în anul 1966 şi a urmat Şcoala Experimentală din cadrul Universităţii din Patra şi Academia Pedagogică ”Arsákeio” din Patra. A studiat apoi Psihologia, Sociologia şi Teologia în Canada. În 1999 a primit titlul de doctor din partea Universităţii din Durham, Anglia. A predat la Universitatea din Wales şi din Winchester. A scris şi a publicat numeroase articole şi cărţi ştiinţifice, dintre care se remarcă scrierile despre teologia şi iconografia Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos şi un studiu extrem de interesant despre istoria şi simbolismul semnului Crucii (mai multe informații despre activitatea știițifică a Părintelui Andreas, aici).

andreopoulos ell symDr. Andreas Andreópoulos a strâns în jurul lui, la Universitatea din Winchester, mulţi ortodocşi, nu doar din Regatul Unit, dar şi din alte locuri ale lumii, mai ales din Grecia, România, Statele Unite şi din Germania. Masterul de Studii Ortodoxe pe care el l-a propus şi l-a înfiinţat şi care oferă o viziune plenară despre credinţa şi practica ortodoxă, despre Teologia Ortodoxă şi Sfânta Tradiţie, este un program accesibil tuturor, oferind un mediu academic care analizează Ortodoxia din diferite perspective. Studenţii au ocazia de a cerceta şi de a se problematiza pornind de la viaţa empirică ortodoxă și ajungând la o conştientizare plenară a caracterului dinamic al Tradiţiei şi al vieţii creştine ortodoxe în lucrarea teologică. Acest program masteral va putea în viitor să formeze preoţi şi psalţi pentru Bisericile noastre, precum şi profesori care vor răspândi şi vor preda teologia ortodoxă în diferite ţări.

Bunicul său, al cărui nume îl poartă, a fost preot în Patra. După cum povesteşte Părintele Andreas, bunicul său îl lua adesea cu el în sfântul altar al bisericii unde slujea: ”amintirile pe care le am din sfântul altar preced amintirilor din biserică”.

Să fie totdeauna vrednic şi Sfânt Dumnezeul nostru să îl întărească în extraordinara sa lucrare teologică, pastorală şi misionară!

Protopresviter Anastásios D. Salapátas, Londra

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB