Ce le este de folos celor adormiți ?

29 January 2013

În viața de după moarte, cei adormiţi se află într-o stare de așteptare. În această așteptare, deși cunosc multe și comunică și însetează de mântuire, nimic nu le-o poate totuși oferi. De aceea trebuie să le oferim noi ajutor prin intermediul Bisericii, ca să-și găsească liniștea, odihna și mântuirea. Pentru aceasta, Iubitorul de oameni, Dumnezeu, care niciodată nu voiește osândirea păcătosului, a dat Bisericii acele mijloace pe care lucrându-le noi, sunt ușurați cei adormiți. Mijloacele acestea sunt dumnezeiasca Liturghie, pomenirile, parastasele, rugăciunea și milostenia. În special, li se dă odihnă și ușurare morților, atunci când se săvârșește pentru ei Dumnezeiasca Liturghie, care este jertfa cea mai bine primită de către Dumnezeu. Căci în Sfânta Liturghie se jertfește iubitul Lui Fiu pentru viața lumii și pentru mântuire.

Când se jertfește pentru Dumnezeu un singur om (și astfel este arătat sfânt), se mântuiește omul acela și numai el. În Sfânta Liturghie se jertfește Dumnezeu pentru mântuirea și sfințirea tuturor oamenilor, a întregii lumi. De aceea și Dumnezeiasca Liturghie constituie cel mai important prinos pentru cei adormiți. De aceea și Biserica statornicește să se facă Liturghii pentru credincioși. În special, a treia, a noua, a patruzecea zi de la adormirea lor, și în continuare, la trei luni, la șase, la nouă și la un an și ori de câte ori voiesc rudele. Astfel s-au consacrat cele patruzeci de liturghii.

Sursa: Eis mnimósynon aiónion kai anámnisin – Protopresvýteros p. Evélton Haralámbous – O charismatikós kai anastásimos kalós poiménas kai Samareítis tis Ekklisías tou Christoú – Antiprosopeftiká keímena patrós Evélthontos, Tesalonic 2011.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB