Praznicul Sfântului Brâu al Maicii Domnului – 2012

17 September 2012

Joi, 13 septembrie (31 august pe stil vechi) Sfânta Mânăstire Vatopedi a prăznuit Sfântul Brâu al Maicii Domnului. Acest praznic a pricinuit vizita Mitropolitului Nikolaos al Mesoghiei şi Lavreoticii, a Egumenului Nikodomos al Mânăstirii Filotheu şi a altor cinstiţi oaspeţi şi închinători. După cum se cuvine, în dimineaţa zilei de miercuri, Mitropolitul a fost întâmpinat în poarta Mânăstirii de către Egumenul Efrem şi de către obşte, urându-i-se bun-venit şi mulţumindu-i-se pentru prezenţa în Mânăstire la acest praznic, dar şi pentru sprijinul acordat Egumenului Efrem în perioada întemniţării. Mitropolitul i-a mulţumit Egumenului pentru călduroasa primire, menţionând că a venit cu multă dragoste şi evlavie spre a se închina Brâului Maicii Domnului.

Dupămasa a avut loc Vecernia Mică, iar apoi masa în trapeză, unde a fost anunţată privegherea pentru praznic, cu începere de la ora 19:30.

Privegherea a început în sunete de clopote şi de toacă, apoi începând psalmodierea. Printre psalţi, în afară de părinţii Mânăstirii, s-au numărat bătrânii Daniil şi Stefanos dintre Danielei, bătrânul Thomas şi ieromonahul Pavlos dintre Thomadei, Gheronda Spiridon de la Chilia Imnografului (de la Aghia Ana), bătrânul Damaschinos şi ierodiaconul Theodosios de la Nea Skiti, precum şi părintele Athanasios de la Simonopetra. Canonarh a fost părintele Paladios de la Cutlumuş.

În decursul nopţii a avut loc o scurtă pauză, vreme în care Mitropolitul Nikolaos a rostit un cuvânt de folos în Sinodikonul Mânăstirii, după care slujba a continuat până joi dimineaţa.

În zorii zilei de joi a avut loc sfinţirea apei şi procesiunea cu Sfântul Brâu, iar apoi Sfânta Liturghie arhierească. Demn de menţionat este faptul că la această prăznuire a Sfântului Brâu au participat peste 500 de închinători, veniţi din întreaga lume.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB