Expoziţia „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”

31 March 2012

În vederea cunoaşterii şi valorificării patrimoniului cultural religios şi de cult, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu a inaugurat expoziţia „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”. Vernisajul expoziţiei a avut loc în data de 9 Martie 2012, ora 13.00, la Casa Artelor (Piaţa Mică, nr. 21) La deschiderea evenimentului a fost prezent academicianul Marius Porumb.

Expoziţia cuprinde icoane pe lemn şi sticlă de o frumuseţe uluitoare, toate înfăţişând-o pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul Iisus, cărţi rare, gravură. Aceste bijuterii pot fi văzute la Muzeul ASTRA din Sibiu – la Casa Artelor, din Piaţa Mică – până pe 20 mai.

Rezultat al colaborării mai multor instituţii culturale, expoziţia prezintă o selecţie de icoane pictate de o valoare patrimonială şi spirituală deosebită, „icoane care au plâns, icoane făcătoare de minuni”. Expoziţia spune povestea icoanelor care o înfăţişează pe Fecioara Maria, icoane care, conform tradiţiei, au plâns în secolul al XVIII-lea şi sunt o dovadă a extraordinarei înfloriri pe care au cunoscut-o reproducerile lor, depăşind frontierele etnice şi religioase care au devenit pentru prima data neputincioase în faţa abundenţei multiplicărilor şi a elanului creator al călătorilor.

Concepută sub formă itinerantă, expoziţia a fost găzduită deja de muzee din Alba Iulia şi Târgu Mureş, iar după prezenţa lor la Sibiu, icoanele vor fi expuse în Muzeul de Etnografie din Cluj-Napoca.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB