Canonizarea neomartirului german Alexander Schmorell

28 January 2012

În anul 2007, Episcopia de Germania cu sediul la Berlin a Bisericii Ruse din Exil a decis canonizarea activistului anti-nazist Alexander Schmorell, care a aparţinut mişcării studenţeşti „Trandafirul Alb”. El a fost executat pe 13 iulie 1943 în închisoarea Stadelheim din München pentru activitate anti-nazistă şi pentru mărturisirea credinţei ortodoxe. Canonizarea sfântului este programată pentru 4 şi 5 februarie la München, după cum informează cu site-ul Eparhiei de Orenburg (Uralii de Sud).

Schmorell Alexander s-a născut în 1917 în Orenburg. Mama sa era rusoaică, iar tatăl său provenea dintr-o familie de comercianţi germani. Rămas orfan de mamă încă de mic, l-a urmat pe tatăl său, care era medic, la München, în 1921, dar până la moartea sa, el a simţit legătura spirituală cu Rusia şi a fost enoriaş al comunităţii ortodoxe ruse din oraş. În semn de aversiune faţă de politica nazistă, a studiat cultura şi literatura rusă, precum şi sculptura. În 1942, Alexander, care era student la medicină, i-a cunoscut pe Hans Scholl şi alţi prieteni, care împărtăşeau aceleaşi interese culturale comune şi aversiune faţă de regimul nazist. În cadrul mişcării studenţeşti „Trandafirul alb”, aceşti tineri au răspândit manifeste antihitleriste şi au propovăduit credinţa creştină ortodoxă. În 1943, grupul de rezistenţă a fost descoperit, iar membrii său au fost condamnaţi la moarte şi ghilotinaţi pentru activitate antinazistă şi pentru mărturisirea credinţei ortodoxe.

În 2008, Biserica Ortodoxă Rusă din afara graniţelor şi Patriarhia Moscovei au declarat că Alexander Schmorell ar fi primul neo-martir canonizat concomitent după restaurarea comuniunii dintre cele două Biserici. La slujba de canonizare din Munchen, care va avea loc pe 4 şi 5 februarie, vor fi prezenţi, pe lângă Arhiepiscopul Mark al Berlinului şi Mitropolitul Valentin de Orenburg, Arhiepiscopul Chiril de San Francisco precum şi alţi episcopi din Rusia şi Ucraina.

Sursa: www.orthodoxie.com

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB