Sfânta Chinotită a Sf. Munte este alături de Stareţul Efrem de la Vatopedu

27 December 2011

Luni seară Sfânta Kinotită (consiliul de conducere a Sf. Munte format din toţi reprezentanţii celor 20 de mănăstiri din Sf. Munte) a descins la Vatoped, prezentând o scrisoare de susţinere la adresa obştii mănăstirii precum şi a stareţului acesteia. Evenimentul a fost unul istoric, pentru prima dată după mulţi ani Sfânta Kinotită se întâlneşte cu obştea unei mănăstiri la ea acasă, într-un astfel de mod.

Membrii Kinotitei şi-a exprimat pe de o parte sprijinul faţă de mănăstirea încercată iar pe de altă parte au dezaprobat arestul preventiv aplicat părintelui Egumen Efrem, o măsură abuzivă ce încalcă atât legile Greciei cât şi pe cele ale Sf. Munte. Adunarea a avut loc fără prezenţa părintelui Efrem care era la chilie, bolnav.

De asemenea Sfânta Koinotită l-a vizitat pe Părintele Stareţ la chilie reasigurăndu-l de sprijinul acesteia precum şi de faptul că se va înainta o scrisoare către Procurorul Curtei Supreme de Justiţie, Ioannis Tendes în care Sfânta Koinotită garantează pentru părintele Stareţ Efrem că nu va părăsi mănăstirea.

Preacuviosului Părinte Stareţ

al Sfintei Mănăstiri Vatoped

Arhimandritului Efrem

şi cinstitei sale obşti

Preacuvioşia Voastră,

Vă îmbrăţişăm frăţeşte întru Domnul.

Cu multă mâhnire şi uluire am fost înştiinţaţi de emiterea unui mandat de arestare preventivă imediată a Preacuvioşiei Voastre.

Atât nouă, cât şi întregii lumi aghiorite, ne provoacă o durere profundă precipitata emitere şi prezentare a mandatului de arestare respectiv, în zilele premergătoare luminatului praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, graba inexplicabilă şi mobilizarea imediată a unor puternice forţe poliţieneşti, precum şi trimiterea urgentă a unui procuror – misiune executată de altfel încălcându-se rânduielile aghiorite -, pentru arestarea Preacuvioşiei Voastre, ca şi cum în cauză ar fi fost persoana unui răufăcător extrem de periculos. Aceste demersuri jignesc sentimentul religios al poporului credincios, Preasfânta noastră Biserică şi monahismul ortodox.

Cuvioşi părinţi şi fraţi, împărtăşim durerea voastră, gravitatea încercării fără precedent şi a crucii pe care o ridicaţi în aceste zile sfinte, în care pe nedrept este batjocorit şi dus în arest preventiv Părintele vostru duhovnicesc, cunoscut din anii de tinereţe pentru dragostea sa faţă de Biserică şi monahism, precum şi pentru îndelungata contribuţie binefăcătoare, atât în Mănăstirea voastră, cât şi, mai larg, în tot Sfântul Munte. Astfel, în persoana sa este jignită întreaga obşte aghiorită.

Fiindu-vă alături şi suferind împreună cu voi în această încercare, exprimăm prin scrisoarea de faţă sprijinul ferm al Sfintei noastre Kinotite şi îl înconjurăm pe Preacuviosul Părinte Stareţ cu încrederea noastră deplină, cu respectul şi dragostea noastră sinceră întru Hristos.

Vă urăm din toată inima ca Domnul nostru întrupat pentru mântuirea noastră, cu rugăciunile nefăcute de ruşine ale Doamnei noastre Născătoare de Dumnezeu, chivernisitoarea Sfântului Munte, să vă întărească pe toţi, să aducă un deznodământ bun acestei încercări şi să împrăştie sfaturile potrivnicului şi ale luptătorilor împotriva Bisericii.

Pentru aceasta, încheiem cu multă dragoste în Domnul şi frăţietate,

Toţi reprezentanţii în Sinaxă comună ai celor 20 de Sfinte Mănăstiri ale Sfântului Munte Athos.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB