Pe numele Părintelui Stareţ Efrem a fost emis un mandat de arestare preventivă

25 December 2011

În ziua de 23 decembrie 2011, Curtea de Apel a orașului Atena a emis hotărârea conform căreia, pe numele Arhimandritului Efrem, Egumenul Sfintei Mănăstiri Vatoped, se emite un mandat de arestare preventivă, în vederea viitorului proces cu privire la schimburile imobiliare dintre mănăstire și stat.

Părintele Stareţ Efrem

Recent, la Curtea de Apel a avut loc o anchetă în cazul lacului Vistonida, în cursul căreia Părintele Stareț a fost supus unui interogatoriu de mai multe ore, fiind ascultată și apărarea sa. Procurorul Panaiotis Madzunis a decis ca, în locul detenției preventive, să fie aplicate alte măsuri coercitive, precum interzicerea ieșirii din țară, prezentarea obligatorie la un post de poliție de 2 ori pe lună și depunerea unei garanții în valoare de 200.000 euro. Anchetatoarea Irina Calou însă, a insistat pentru luarea unor măsuri mult mai severe. Astăzi Comisia Curții de Apel a hotărât să dea curs cererii anchetatoarei și să emită pe numele Părintelui duhovnicesc al obștii un mandat de arestare.

Verdictul Comisiei a fost dat pe baza suspiciunii nemotivate că egumenul încearcă să se ascundă de justiție. Hotărârea “nu are niciun temei moral sau legal”, așa cum s-a exprimat avocatul Părintelui Stareț, Ioanis Mandzuranis.

Arestul preventiv al Arhimandritului Efrem este considerat revoltător și datorită faptului că unii politicieni, implicați în diverse acțiuni frauduloase, deși și-au recunoscut public vina, rămân în libertate.

Trimiterea în detenție a Părintelui – a cărui lucrare duhovnicească în Grecia și în afara ei este unanim mărurisită de toți cei care îl cunosc – cu doar câteva zile înainte de prăznuirea uneia dintre cele mai mari sărbători bisericești, Nașterea Domnului, demonstrează situația tragică de decădere politică și morală a țării, pentru care nimeni nu este tras la răspundere, nimeni nu este învinuit și nimeni arestat. În loc ca statul să se ocupe de acuzarea adevăraților infractori, justiția și sistemul politic caută un “țap ispășitor” în persoana monahului pe care ei înșiși îl țin de mai multă vreme ostatic al jocurilor politice, în lipsa totală a oricărei dovezi obiective asupra complicității sale la vreo infracțiune penală.

Iată așadar scena bulversantei realități grecești: omul care nu demult a întreprins nenumărate călătorii duhovnicești în afara Greciei și s-a întors de fiecare dată, fiind conștient de toate greutățile ce îl așteaptă și având nenumărate posibilități de a le ocoli, este trimis după gratii și suspectat de tentativă de evadare sau ascundere de justiție. În acest chip este bănuit mincinos un om al Bisericii, care recent a ținut în Bielorusia, însumate, nu mai puțin de 30 de ore de omilii duhovnicești, iar în Rusia a săvârșit o misiune istorică, ducând spre închinare evlaviosului popor rus, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului. Este așadar acuzat de mașinații financiare monahul care, odată întors din Rusia, a dăruit toți banii adunați din daniile credincioșilor, în timpul închinării Cinstitului Brâu, unor eparhii grecești și cantine filantropice din orașele Tesalonic şi Atena, pentru ajutorarea credincioșilor greci aflați în suferință din pricina recentei crize economice.

Părintele Stareț Efrem a primit neașteptata veste cu dragoste creștinească și credință adâncă în pronia Dumnezeiască. El s-a arătat gata de a se supune oricăror dispoziții ale autorităților, inclusiv detenția preventivă. De asemenea s-a adresat părinților mănăstirii, cerându-le să primească vestea duhovnicește, să nu îi osândească pe cei care îl acuză și să își continue nevoința călugărească în unitate, dragoste și armonie.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB