Părintele Daniil, mucenic al lui Hristos

1 December 2011

Întâistătătorul bisericii Sfintei Muceniţe Tatiana din cadrul Universităţii de stat din Moscova, profesorul Academiei de Teologie din Moscova, protoiereul Maxim Kozlov, crede că părintele Daniil Sâsoev a murit ca mucenic pentru Hristos şi prin moartea sa îi cheamă pe toţi oamenii să nu fie indiferenţi.

Părintele Daniil Sâsoev

“Sunt încredinţat că cel mai important lucru pentru care se cuvine să păstrăm o amintire plină de recunoştinţă faţă de părintele Daniil, este totala sa implicare”, a declarat părintele Maxim.

Pentru părintele Maxim, lucrarea de mântuire a celorlalţi oameni, trăirea adevărului evanghelic, a autenticităţii mărturiei creştine, constituie o reamintire a faptului că „înainte de toate suntem cetăţeni ai Cerului şi pentru Cer trebuie să trăim – nu este o expresie oratorică. Să ne dea Dumnezeu să ţinem minte toate acestea”.

Potrivit părintelui Maxim, părintele Daniil a predicat Evanghelia printre musulmani şi schismatici şi în mod asemănător îşi pregătea mărturia creştină pentru compatrioţii săi indiferenţi faţă de viaţa bisericească.

„Nu în toate şi nu întotdeauna, ca şi mulţi alţii, eram de acord cu opiniile părintelui Daniil; nu voi spune că acum trebuie să cădem de acord în toate – a semnalat părintele Maxim. Dar principala convingere, principala mărturie este că credinţa şi învăţătura lui nu constau doar în cuvinte. Domnul nu îşi alege martirii la întâmplare, iar noi ca creştini nu trebuie să ne îndoim de lucrul acesta”.

De asemenea, părintele Maxim şi-a exprimat speranţa că criminalul va fi găsit şi „atunci se va spune tuturor lucrurilor pe nume şi nu vor mai continua silogismele de corectitudine politică cum că criminalii nu au nici naţionalitate, nici religie”.

„Trebuie să căutăm ca aceste grupări şi teorii referitoare la lume, care permit partizanilor lor uciderea de preoţi, să fie aşezate definitiv în afara legii în ţara noastră”, – a accentuat preotul.

Întâistătătorul bisericii din cadrul Universităţii şi-a exprimat convingerea că „părintele Daniil este martir pentru Hristos în sensul literal al cuvântului”, în timp ce a semnalat că slăvirea martirilor în Biserică nu înseamnă canonizarea (sanctificarea) convingerilor personale ale omului, ci trebuie să luăm drept exemplu tot ceea ce ne-a lăsat mai bun ca amintire.

„Şi ceea ce este neputinţa unui om se va risipi de la sine, după cum într-o icoană rămâne doar sfântul lui Dumnezeu, înaintea căruia ne rugăm şi de la care învăţăm”, – a încheiat părintele Maxim.

De reamintit faptul că pe 19 noiembrie un mascat înarmat a intrat în biserică şi a ucis cu sânge rece pe preotul Daniil Sâsoev, în biserica Apostolului Toma din Moscova, preot cunoscut pentru activitatea sa misionară cu tinerii.

 

Ieri, luni, 23 noiembrie 2009, s-a săvârşit slujba de înmormântare a părintelui Daniil Sâsoev, la care a participat Arhiepiscopul Arsenie de Istra.

La slujba de înmormântare a părintelui Daniil au participat mulţi preoţi, dar şi sute de oameni care au venit să-şi ia rămas-bun de la părintele Daniil, dar pentru că nu au încăput în biserică, s-au rugat în afara ei.

Conform unei agenţii de ştiri, cei mai mulţi credincioşi au mers de la staţia de metrou până la biserică ţinând în mâini flori, icoane şi cântând imne pascale.

Spre sfârşitul slujbei de înmormântare, la biserică a ajuns şi Sanctitatea Sa, Patriarhul Kiril al Moscovei, care a săvârşit un trisaghion pentru părintele Daniil şi imediat după aceea preotul a fost îngropat în cimitirul Kunţevo.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB