Fundaţia ortodoxă rusă „Sfântul Andrei cel Întâi-Chemat” ia apărarea stareţului Efrem

26 December 2011

Fundaţia „Sfântul Andrei cel Întâi-Chemat”, organizaţie ortodoxă rusă, a luat apărarea arhimandritului şi cunoscutului stareţ al mănăstirii Vatopedi din Muntele Ahos, Grecia.

Arhimandritul Efrem a condus recent o delegaţie monahală care a adus în Rusia unul din cele mai sfinte odoare ale creştinătăţii, Brâul Maicii Domnului. Acesta a fost dus în diferite părţi ale ţării, numărul total al credincioşilor care s-au închinat la el a depăşind cifra de 3 milioane.

După o decizie a Curţii din Atena, arhimandritul Efrem a fost arestat şi pus sub pază în chilia sa din mănăstire. Arestul a survenit ca urmare a litigiul ce priveşte schimbul de terenuri între mănăstire şi guvernul grec.

„Asemenea acţiuni din partea autorităţilor unei ţări care este ortodoxă, lucru specificat chiar în Constituţia sa, nu pot fi privite decât ca un exemplu de politizare inadmisibilă a investigaţiei curţii judecătoreşti”, a afirmat Fundaţia Sfântul Andrei într-un comunicat.

Fundaţia a făcut apel la justiţia grecească să asigure un proces echitabil şi fără prejudecăţi al litigiului între stat şi mănăstire. A făcut apel, de asemenea, la naţiunea greacă să rămână fidelă spiritului şi valorilor creştinătăţii ortodoxe răsăritene şi să se ferească de implicarea în cazurile judecătoreşti motivate politic. Comunicatul mai arăta că oficialii Fundaţiei au luat nota cu stupefacţie de faptul că decizia curţii de a îl pune sub custodie pe stareţul Efrem a fost luată imediat după întoarcerea acestuia din Rusia, unde a însoţit Brâul Maicii Domnului.

Vineri, curtea de apel din Grecia a aprobat o rezoluţie de arestare a arhimandritului şi de a îl pune sub pază până la sfârşitul procesului.

sursa: www.itar-tass.com şi razbointrucuvant.ro

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB