8 octombrie 1912: eliberarea insulei Límnos de sub ocupația otomană

8 October 2015

În ziua de 8 octombrie 1912, insula Límnos a fost eliberată de sub dominația otomană. Flota grecească, condusă de viceamiralul Pavel Kunduriótis, a ajuns cu nava de război „Averoff” în zona portului Kástros (Mýrina) din Límnos, ancorând în larg.

limno1

Sâmbătă, 6 octombrie 1912
Primii greci care au debarcat de pe nava „Averoff” au fost locotenentul Spiridon Mavromihális și rezervistul Simeofóros Karamúzis, care au debarcat pe chei pentru a duce tratative de negociere cu comandantul turc al insulei. În ciuda presiunii exercitate, comandantul turc s-a împotrivit acestei acțiuni, cerându-le un termen de 24 de ore.

Duminică, 7 octombrie
După consolidarea forțelor navale din zonă, viceamiralul Pavel Kunduriótis a întrerupt negocierile, deplasându-se cu întreaga sa flotă spre portul comercial Múdros.

Luni, 8 octombrie 1912
La orele dimineții, șalupele și navele flotei grecești i-au debarcat pe soldații Corpului de debarcare. Una dintre companii a coborât pe plaja Vurlídia, care se află între Tsimándria și Diapóri, sub conducerea maiorului Iulianos Kontarátos. Soldații greci au eliberat primul sat pe care l-au întâlnit, Tsimándria, unde au înălțat steagul grecesc, fiind primiți cu entuziasm și lacrimi de bucurie de către săteni.

Marți, 9 octombrie 1912
Avangarda se deplasează spre Kástros, întâlnind o mică rezistență în satul Léra (astăzi Agios Dimitrios). După o mică înfruntare, apărătorii s-au împrăștiat, fiind capturați trei ofițeri și 42 de jandarmi turci.

Soldații lui Kontarátos au înnoptat într-o tabără de lângă Léra, iar dimineața, după un marș de trei ore, au ajuns în Kástros. S-au îndreptat spre comandament, în locul căruia astăzi se află un spital, unde l-au arestat pe comandantul turc și pe funcționarii administrativi. În zorii zilei, Kunduriótis telegrafia la Atena:

„Astăzi, la orele 3 ale dimineții, după o mică înfruntare, detașamentul militar a cucerit, fără vărsare de sânge, capitala insulei Límnos, Kástros. Steagul grecesc a fost înălțat pe clădirea comandamentului. Au fost capturați: comandantul, trei ofițeri și 42 de soldați. Am publicat proclamația de ocupație”.
Semnat: Viceamiralul P. Kunduriótis

limno4

Astăzi, 8 octombrie, insula Límnos sărbătorește eliberarea de sub ocupația otomană, cinstindu-i pe toți eroii săi, precum și pe patronul și protectorul ei spiritual, Sfântul Sózon, cel care „a salvat insula Límnos de sub robie…”

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB