Metocul simonopetrit al Înălțării Domnului din Atena

22 May 2015
04

Arhimandritul Ieronim, Egumenul Mănăstirii Símonos Pétras (1871-1957)

Singurul metoc aghiorit din capitală [Atena] este astăzi, [1983, n. tr.] frumoasa biserică a Înălțării Domnului din cartierul Pangráti-Výronas, metoc al Mănăstirii athonite Símonos Pétras. Biserica a fost cândva un important centru duhovnicesc.

Despre ea scrie Gheronda Moise Aghioritul în cartea Ieronim Simonopetritul, Bătrânul de la Înălțarea Domnului, Atena, 1982: ,,Înălțarea Domnului și Proorocul Elisei erau două oaze de liniște, de răcoare și de rugăciune în Atena în vremea aceea (1931). Acolo mergeau adeseori unii dintre ultimii părinți colivazi, dar și laici iubitori de monahi aghioriți, cei ce priveghează, iubitorii de slujbe și de praznice, prieteni smeriți ai virtuții. La Înălțarea Domnului ajungeau Papa Planás [Sfântul Nicolae Planas], noul sfânt Sava din Kálymnos, Gheronda Filotei Zervákos, Amfilóhios Makrís, Athansie de la Neratziótissa, care, cu toții au arătat că mai există sfințenie în zilele noastre.”

unnamed3

Metocul simonopetrit al Înălțării Domnului din Atena, așa cum arăta la începutul secolului XX

Istoria bisericii Înălțării își are începuturile în zorii veacului al XX-lea. Bătrânul Ignatie, unchiul cunoscutului părinte Nil Simonopetritul, prin testament (,,întru pomenirea părinților lui și a sa”), a donat mănăstirii biserica și locul pe care se afla amplasată aceasta. La acea vreme, regiunea respectivă era total nelocuită, și trebuia să mergi foarte mult pe jos, pe un drum anevoios în urcuș, pentru a ajunge până acolo. Așa a fost construit metocul Mănăstirii Simonopetra din Atena.

unnamed (1)

Metocul simonopetrit al Înălțării Domnului din Atena, așa cum arată astăzi


Sursa: Moise Aghioritul, Ένα αγιορείτικο μετόχι στην Αθήνα în ,,Protáton” nr. 5, iunie-iulie 1983 și Moise Aghioritul, Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, ο Γέρων της Αναλήψεως, Atena, 1982, via agioritikesmnimes.blogspot.gr

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB