Bineînţeles că e Născătoare de Dumnezeu!

25 March 2015

articol_25_1Un fost pastor penticostal, Chuck Powell, din orăşelul Woodstock, o suburbie a Atlantei (statul american Georgia), s-a convertit la Ortodoxie primind numele de Barnabas. Împreună cu el au trecut la Ortodoxie 20 de familii din cele 250 pe care le păstorea. În 2010, Barnabas a terminat Seminarul Ortodox „Sfânta Cruce” din oraşul Brookline şi a fost hirotonit preot.

Începuturile convertirii au fost puse în 1992 când, împreună cu cel mai bun prieten, Rod Loudermilk, au făcut „greşeala fatală” de a se interesa mai îndeaproape de istoria Bisericii. Atunci a aflat despre Ortodoxie. Aceasta este mărturia lui, preluată de pe ancientfaith.com.

Când tata, care este predicator penticostal, a aflat că m-am botezat ortodox, a fost dărâmat. Mi-a zis: „Aveam aşa mari speranţe în tine. Urma să ai o mega-biserică…” Dar eu i-am spus: „Tată, în sfârşit am găsit o teologie care este vrednică de demnitatea sufletului uman. O teologie care transcende puterea vieţii şi a morţii.” Provocarea cea mai mare pentru o persoană ca mine, care o viaţă întreagă am fost penticostal, este aceea de a scăpa de modelul „Iisus pe post de drog”, adică de a folosi credinţa ca să continui să trăiesc bine, să fiu cât mai plin de succes, cât mai profitabil etc.

Slăbiciunea care vine din faptul că nu ai o înţelegere apostolică a credinţei poate crea un model de creştinism în care Iisus este practic un medicament. Ceva de genul „cum o să profit de pe urma chestiei ăsteia?” În loc să spui: „O să merg pe Golgotha şi o să mor acolo. Şi n-o să fie nici distractiv, nici plăcut. Dar o să înviez! Însă n-o să înviez dacă nu trec prin Golgotha, prin Grădina Ghetsimani. Şi o să fac asta încă o dată şi încă o dată, până ce Hristos va lua chip în mine (Gal. 4, 19)”.

MD, coman si chituc

Maica Domului. Icoană de Mihai Coman și Gabriel Chituc

Fecioara Maria este modelul nostru de creştin – „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” (Luca 1, 38). A fi cu ea, a învăţa de la ea, este extrem de greu pentru un fost penticostal ca mine. Fecioara Maria este cea mai mare piedică pentru mulţi protestanţi. Dar, credeţi-mă, ea devine cea mai dragă mijlocitoare şi prietenă a noastră. Eu, când am văzut icoana Maicii Domnului, a Semnului, am aflat instantaneu răspunsul la toate întrebările. Ca o săgeată în inimă. Ceva de genul: „ Nu poate fi altceva decât Născătoare de Dumnezeu! Dacă o numim altfel, se compromite totul.” Aşa că eram singura biserică penticostală din statul Georgia care avea o icoană a lui Hristos şi a Maicii Domnului în spatele amvonului. Asta cu mult înainte de a mă converti…


Sursa: http://putna.ro/revista2010/articol25

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB