Sfințitul Nou Mucenic Gheorghe Neapolitul († 1797)

3 November 2014

03_georgios_neapolitis-IN

Noul Mucenic Gheorghe a fost preot, iar de origine era din Neápolis, oraș din Asia Mică – în limba turcă se chema Nev Șehir (,,orașul nou”). Părintele Gheorghe slujea în biserica Adormirii Maicii Domnului, ,,în adevăr, pioșenie și dreptate, urmând întru totul poruncile Domnului”.

AgiosGeorgiosNeapolitis04În anul 1797 a fost chemat de creștinii din satul Malakotí pentru a sluji în locul preotului paroh pe care turcii îl alungaseră. Părintele Gheorghe a primit cu bucurie invitația și a pornit spre Malakotí. Pe când mergea pe calea spre sat, a fost atacat de un grup de păstori turci, la locul numit ,,Kóbia-Deré”. Aceștia l-au jefuit, l-au bătut și torturat și, în cele din urmă, i-au tăiat capul.

În mod minunat, moaștele Sfântului Mucenic Gheorghe au fost găsite întregi, nestricăcioase, izvorând bună mireasmă cerească și har, în urma unei descoperi făcute unei femei credincioase și temătoare de Dumnezeu. La început, ele au fost păstrate în casa părintelui Neofit, care slujea la aceeași biserică unde fusese și părintele Gheorghe. După moartea părintelui Neofit, cinstitele moaște au fost mutate în biserica din Neápolis.

Lor li s-au închinat vrednicii de pomenire mitropoliți ai Cezareii, Paísios, Kleóvoulos și Ioannis, care veneau adeseori la Neápolis și care se minunau și mărturiseau harul pe care Sfântul l-a primit de la Dumnezeu, dăruit fiind cu facerea de minuni. După catastrofa din Asia Mică din 1922, cinstitele moaște ale sfântului au fost aduse în Grecia (odată cu schimbul de populație ce s-a făcut în 1924), de către arhimandritul Ignatios (care era pe atunci paroh al bisericii din Neápolis), și au fost așezate la biserica închinată Sfântului Eustatie din Perissós (în Attikí), unde se păstrează și astăzi, curate și nestricăcioase.

georgios neapolitis

Sfintele moaște ale Noului Mucenic Gheorghe. Biserica Sfântului Eustatie din Perissós (Attikí)

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB