Simpozion de iconografie dedicat Sfinților Brâncoveni: Muzeul Cotroceni, 12-17 mai

12 May 2014

Cotroceni-in

bizantina in 0

Muzeul Național Cotroceni și Librăria Bizantină anunță Simpozionul de iconografie dedicat Sfinților Brâncoveni: 12-17 mai

Program:

Atelier internațional de pictură deschis publicului: 12-15 mai, între orele 9:00 – 17:00
Masă rotundă Icoana nouă: vineri, 16 mai, ora 11:00
Vernisajul expoziției: sâmbătă, 17 mai, ora 18:00

Participanți:

1. Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia
2. Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia
3. Vania Sapundzieva, Universitatea Veliko-Tarnovo, Bulgaria
4. Maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc, România
5. Elena Murariu, pictor restaurator, România
6. Asit. Drd. Vasile Tudor, Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae, Universitatea  A. I. Cuza, Iași
7. Asist. Drd. Mihai Coman, Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul», Universitatea Bucureşti
8. Gabriel Chituc, pictor, România
9. Ioan Popa, pictor, România
10. Daniel Codrescu, pictor, România
11. Părintele Iacob, Chilia Sfântul Tihon, Sfântul Munte, Grecia
12. Părintele Ilie, Mănăstirea Slănic, Argeș

Organizator: Librăria Bizantină
Co-organizatori: Muzeul Național Cotroceni, Graphais

***

Anul 2014 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.

Librăria Bizantină, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, organizează a doua ediție a simpozionului internațional de iconografie Sfinții Martiri Brâncoveni – o icoană dincolo de timp. Închinat pomenirii a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, evenimentul se va desfășura în perioada 12-17 mai la Muzeul Național Cotroceni din București, invitând 12 pictori iconari renumiți din mai multe țări ortodoxe și din Sfântul Munte alături de reprezentați de marcă fie din domeniul iconografiei, fie din acela teologic și cultural.

bizantina in 1Simpozionul va fi alcătuit din trei componente – atelier de pictare icoane, masă rotundă și expoziție. Pe durata celor patru zile de atelier, între orele 9 și 17, participanții invitați vor realiza o icoană al cărei subiect se va înscrie temei de anul acesta a simpozionului. Publicul va avea acces pe toată durata desfășurării.

Atelierul va fi urmat vineri, 16 mai ora 11, de o masă rotundă cu tema Icoana Nouă și sâmbătă, 17 mai ora 18, de vernisajul expoziției.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 25 mai și va alătura icoanelor noi, realizate în cadrul simpozionului, alte mărturii ale participanților – icoane menite a contextualiza mai bine demersul fiecăruia.

Contextul specific în care plasăm inițiativa noastră este pe de o parte cel general cultural românesc, iar pe de altă parte cel specific iconografic ortodox contemporan. Așa cum există un public participant consecvent ca și o nevoie permanentă a individului contemporan de a-și regăsi reperele, tot astfel există iconari care, respectând buna rânduială a canonului bizantin, înțeleg să-și asume acest canon ca pe o căutare permanentă, profundă și mărturisitoare. Există, pornind din aceste foarte schematic descrise resurse, tendințe variate de a identifica și dezvolta proiecte pe termen lung, venite din diverse spații ale lumii ortodoxe.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB