Scurtă istorie a Athoniadei

27 May 2014
Pecetea Patriarhului Constantinopolului, Chiril al V-lea, care se păstrează în tezaurul Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped. Reprezentare idealistă a Patriarhului Chiril al V-lea.

Pecetea Patriarhului Constantinopolului, Chiril al V-lea, care se păstrează în tezaurul Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped. Reprezentare idealistă a Patriarhului Chiril al V-lea.

Prima perioadă 1749-1811

După maturizarea ideii de creare a unui așezământ de învățământ în Sfântul Munte, pe care a sădit-o în deceniul al doilea al veacului al XVIII-lea fostul Mitropolitul al Nafpaktosului, Neofit Mavromátis Ivireanul, se întemeiază la inițiativa Proegumenului Mănăstirii Vatopedi, Meletie, și cu generoasa susținere morală și materială a Patriarhului Ecumenic Chiril al V-lea, ”o școală pentru lecții în limba greacă, de instruire și învățătură în științele logice, filosofice și teologice”.

Ruinele primei Academii Athoniada, care se află în apropierea Mănăstirii Vatopedi.

Ruinele primei Academii Athoniada, care se află în apropierea Mănăstirii Vatopedi.

În vederea strângerii de fonduri pentru asigurarea funcționării neîntrerupte a școlii, este numită la Constantinopol o comisie din patru membri, alcătuită din doi mitropoliți și doi prezviteri din breasla cojocarilor, în timp ce, în afară de acestea, școala recent întemeiată este înzestrată cu drepturile bisericești ale Patriarhiei din cadrul episcopiei învecinate a Ierisos-ului și a Sfântului Munte, care se ridicau în fiecare an la suma respectabilă de 24.000 de aspri. Ansamblul de clădiri al Școlii începe să fie construit pe un deal aproape de Mănăstirea Vatopedi, pe la anul 1745, și se definitivează la mijlocul deceniului următor.

Vedere a primei Academii Athoniada, care se află în apropierea Mănăstirii Vatopedi.

Vedere a primei Academii Athoniada, care se află în apropierea Mănăstirii Vatopedi.

După patru ani de directorat (1749-1753) ai Ierodiaconului Neofit Kavsokalivitul, această funcție este preluată de Evghenios Vulgaris, vestitul monah cărturar și învățător al neamului care îmbină tradiția ortodoxă cu operele spirituale ale Iluminismului european și preconizează să aplice la Athoniada un program de învățământ după modelul Academiei lui Platon. În ciclul cursurilor filosofice sunt cuprinse Logica, Introducere în Filosofie și Metafizică, în timp ce la Matematici sunt cuprinse Aritmetica, Geometria, Fizica și Cosmografia.

Reprezentare idealistă a Patriarhului Chiril al V-lea.

Monahul Evghenios Voulgaris

De asemenea, se introduce predarea limbii latine. Pentru nevoile didactice ale Școlii, Vulgaris a tradus multe lucrări europene de conținut variat, care circulau în manuscris. Directoratul lui Vulgaris a durat vreme de șase ani, timp în care a format 600 de elevi, care s-au răspândit în toată Grecia realizând o extraordinară operă educațională.

În 1759, în urma unor probleme care au survenit și care s-au dovedit insurmontabile, Vulgaris s-a retras din Athoniada și, odată cu retragerea lui, începe decăderea Athoniadei, care continuă totuși să funcționeze, însă cu multe întreruperi, până în 1811, când se încheie prima perioadă a activității ei, într-a stare de totală decadență. Azi, în vârful dealului domină ruinele uriașului ansamblu, a cărui refacere și reparare a fost asumată de Mănăstirea Vatopedi.

Perioada a II-a, 1832-1940

În 1832, Sfânta Chinotită a Sfântului Munte anunță că ”s-a înființat la Karyés o școală teologică”, înzestrată cu bunuri vechi și noi lăsate prin legat. Printre vechile moșteniri se numărau și 1000 de ruble pe care le-a donat prin testament, în 1805, Evghenios Vulgaris, care niciodată nu a încetat să se intereseze de soarta Athoniadei.

Ridicarea noii Athoniade a început în 1844 pe o proprietate de la Karyés a Mănăstirii Cutlumuș și Școala a început să funcționeze un an mai târziu sub direcția lui Daniil Mágnitas Ivireanul.

Această a doua perioadă de funcționare a Athoniadei a durat 95 de ani, cu o întrerupere de 15 ani, din 1915 până în 1930. În intervalul de până în 1915 sunt menționați 35 de dascăli, dintre care cei mai importanți sunt, în afară de Mágnitas: Bartolomeu Cutlumușianul, Dimitrie (Dorothei) Evelpίdis, Nichifor Glykás, Hristofor Ktenás, Fotie și Athanasie Pantocratorienii și Chiriac Zahariádis.

Athoniada, anul-scolar-1930-1931

Athoniada, anul scolar 1930-1931

În 1856, Arhimandritul Zaharia Daniilópoulos Xiropotamitul a îmbogățit biblioteca Școlii cu o donație de 225 de cărți. În 1930, Athoniada se reorganizează  după o perioadă de 15 ani de inactivitate, având ca prim director pe Ioachim Iviritul. A doua perioadă a Athoniadei se încheie cu suspendarea activității în 1940. Clădirea a trecut prin diferite faze, de la schimbarea utilizării până la abandonare, până când, pe la mijlocul deceniului ’80, clădirea a fost refăcută și transformată în casa de oaspeți oficială a Sfintei Chinotite. Între timp Athoniada a fost ridicată sub un nou acoperiș.

athoniada in prezent

Athoniada in prezent

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB