Sfântul Antonie Atenianul – 5 februarie

5 February 2014

antonios_neomartus_athinaios_IN

Sfântul Noul Mucenic Antonie s-a născut în Atena din părinți săraci, Mitro și Calomira. La vârsta de 12 ani a început să lucreze pentru a-și ajuta familia la niște turci veniți din Albania, iar la 16 ani a fost vândut de către stăpânul său unui turc din Peloponez. Acesta din urmă l-a cumpărat cu scopul de a-l chinui pentru a-l face musulman. Pentru că nu a reușit să îl facă pe sfânt să își schimbe credința, l-a vândut altor turci și mai nemiloși. Astfel, s-a întâmplat ca sfântul să-și schimbe stăpânii de cinci ori, rămânând cu bărbăție duhovnicească și cu vitejie sufletească întru credința părintească.

În cele din urmă, a fost cumpărat în schimbul a 400 de groși de către un creștin ortodox ce s-a stabilit în Constantinopol. La atelierul la care lucra, sfântul a fost recunoscut de către un turc care mai demult îl cumpărase ca sclav și care l-a acuzat că în trecut acceptase islamul, iar acum îl reneagă.

antonie atenianul IN 2

Astfel pe baza unei simple mărturii mincinoase, Sfântul Antonie a fost prins și dus în fața judecătorului Murat Mulan, care prin lingușeli și amenințări s-a străduit să-l facă să își schimbe credința. Atunci Sfântul Antonie i-a răspuns: „Să nu cumva să crezi că vei reuși să mă faci să renunț la credința mea în Hristos cu amenințările tale. Deci torturează-mă, bate-mă, taie-mă sau scornește orice altă moarte nouă, pentru că e mai mare posibilitatea ca tu să devii creștin decât ca eu să mă lepăd de Hristos și să nu mărturisesc pe Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat”.

Judecătorul, emoționat de curajul Noului Mucenic, a încercat să-l achite. Însă deoarece îi era frică de martorii mincinoși, l-a trimis la Vizirul Mehmet Pașa, dându-i de știre despre nevinovăția Sfântului. Vizirul, convins și el de nevinovăția acestuia, pentru a evita furia mulțimii, a dat ordin să fie închis. Dar mulțimea adunată l-a acuzat pe Vizir în fața Sultanului Hapit I (1774-1789) de luare de mită și așa, acela a dat ordin să fie decapitat Sfântul.

Mucenicul rugându-se cu tărie în credința în Hristos, a primit cununa nestricăcioasă a slavei, fiind decapitat în anul 1774, în ziua de miercuri, în locul Ar-Serai din Constantinopol.

Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-ne!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB