Sfântul Ioán Lampadistís

4 October 2013

ioannis lampadistis in 1

Cel ce ești slava Lampadului, prea iubit și făcător de minuni ciprioților,
cu adevărat te-ai arătat, Ioane Părintele nostru, Cuvioase.
Cu postul ai înfruntat cele trupești, lipsit de dorințe fiind întru toate,
har și tămăduiri din cer ți s-au arătat, insuflat fiind de Dumnezeu.
Slavă Celui ce ți-a dat ție putere,
slavă Celui ce te-a încununat pe tine,
slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri
.

Acest sfânt și minunat Ioán era de fel din satul Lampadós sau Lampadistós, aproape de satele de astăzi Mitseró și Galáta din Cípru. Tatăl lui era preot și se numea Kiriákos, iar mama lui, Ana. Amândoi erau creștini evlavioși. Nu aveau alt copil și de aceea au avut grijă să-l învețe Sfintele Scripturi și să aibă învățătură creștinească. Când s-a maturizat, părinții lui l-au căsătorit cu o fată tânără din părinți bogați. Însă Ioán, preferând fecioria și dedicarea lui în totalitate lui Dumnezeu, a ocolit să îndeplinească datoriile de soț. Însă socrul lui, care era invidios și viclean, a chemat  pe un vrăjitor care a făcut o otravă prin formule magice, a pus-o în farfuria cu pește pe care urma să o mănânce Ioán și astfel, acesta a rămas orb.

Ioán a suportat cu rabdare fără mâhnire această mare încercare. I-a iertat pe aceia care l-au orbit și i-a mângâiat pe părinții lui, dedicându-și viața lui Dumnezeu. Frumos ca un înger, curat la suflet și la trup, Ioán a împlinit vârsta de 18 ani, purtând coroana de spini a răului oamenilor și lipsa luminii ochilor lui. Acest lucru nu l-a mâhnit. A luat ca îndrumător un prieten credincios, care se numea la fel ca și el, Ioán, și au plecat din Lampadós, venind în valea Marathása, unde au înființat un schit, lângă Mănăstirea Sfântul Heraklit. Aici trebuie menționat că și Sfântul Heraklit era de fel din satul lui Ioán, Lampadós.

labadistis_panoramiki

Mănăstirea Sfântului Ioan Lampadistis, Cipru

Viața sfântă și curată a tânărului ascet strălucea în acea zonă, luminând pe toți oamenii. Ioán Lampadistís s-a supus unei aspre asceze, trăind o viață de înger. A trăit în rugăciune neîntreruptă, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu și făcând voia lui. A trăit cu posturi, privegheri, rugăciuni, milostenii și făcând bine. A trăit învățând pe toți, din sfânta și nepătata lui viață, cum este cu putință să trăiască toți întru Hristos, dacă au voință. Postea încontinuu și mânca numai după trei sau patru zile. Trăind în acest fel, a fost înzestrat de Dumnezeu să facă minuni.

ioannis lampadistis, kara

Răclița cu capul Sfântului Ioan Lampadistis

Sfântul Ioán Lampadistís a adormit întru Domnul la vârsta de 22 de ani. Cu trei zile înainte de a adormi, a văzut trei vulturi care dădeau târcoale deasupra lui, a înțeles că a venit ceasul să plece din această viață, s-a rugat și și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu. Sfintele lui Moaște au fost îngropate de însuși tatăl lui, cu mare cinste și fast.

Cuviosul Ioán Lampadistís a trăit în secolul al zecelea. Leóntie Maherás îl prezintă pe Sfânt cu următoarele cuvinte: „Iar acest mare Ioán Lampadistís în Marathása alunga demonii, fiind diacon în parohia din Marathása”.

Pomenirea Sfântului Ioán Lampadistís se săvârșește pe data de 4 octombrie.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB