Izvoare ale muzicii din insulele Mării Egee

17 July 2013

Insulele din Marea Egee au constituit încă din antichitate o punte care a legat tradiţiile muzicale din Grecia cu cele din Asia Mică, dar şi spaţiu cultural de interferenţă dintre Orient şi Occident. Occidentalii (numiţi în istoriografia grecească „franci”), printre multe altele, au adus cu ei în Răsărit noi genuri muzicale, noi forme poetice (rima), dansuri noi (bálos) şi instrumente muzicale folosite în Occident (vioara).

65496_243275035809617_16894222_n

Muzica specifică insulelor greceşti – spre deosebire de cea de pe continent care are drept caracteristică absenţa rimei – prezintă în structura cântecelor strofe de câte doua versuri cu rimă. Rima, acest element împrumutat din structura poetică specifică Europei Occidentale, va fi mai târziu asociat cu structura metrică a iambului de 15 silabe, numit şi „vers constantinopolitan”.

În ceea ce priveşte zonele culturale de pe întinsul Mării Egee trebuie spus că se împart în două: insulele din Nord-Est, cu evidente influenţe orientale, şi celelalte insule, unde se observă influenţe venite din Occident.


Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB