Cuviosul Ieronim

15 June 2013
Ieronim, Worms Bible Harley MS 2803, s12, The British Library in

Cuviosul Ieronim, ilustrație din Biblia de la Worms, sec. al XII-lea, British Library

Cuviosul Ieronim s-a născut în anul 345 în satul Stridon din Dalmația, din părinți creștini cu evlavie, care, pentru a-l educa mai bine, l-au trimis la Roma.  Acolo s-a botezat, dar tot acolo a și decăzut moral. După Roma, a vizitat Franța, apoi s-a întors în Italia, iar de acolo a mers în Orient, în 373 ajungând în Antiohia pentru a-și continuat studiile. Venindu-şi în fire de la devierile sale din tinereţe, s-a retras în deșertul Halkidas (în Siria) și a dus o viață ascetică.

Dezamăgit fiind de călugării de acolo, s-a dus la Constantinopol, unde i-a cunoscut pe Sfinții Grigorie de Nazianz și Grigorie de Nyssa. De acolo s-a întors la Roma, fiind foarte apreciat pentru erudiția sa dobândită în Orient. Dar relația sa de prietenie cu o patriciană bogată, văduvă evlavioasă, Paula, a scandalizat societatea romană și a fost nevoit să părăsească Roma împreună cu aceasta şi cu fiicele ei, ducându-se la Antiohia şi apoi la Ierusalim, iar de acolo în Betleem, unde au ridicat două mănăstiri, una de bărbați și una de femei, unde au și locuit.

Paula a murit în Betleem în anul 404, pierdere care l-a îndurerat mult pe Ieronim. Acesta a murit în anul 420.

Mai târziu, sfintele sale moaște au fost mutate la Roma și aşezate în Biserica Santa Maria Maggiore.

Ieronim, scene din viața, Abbaye Saint-Martin de Tours, Biblia Metensia BNF lat1, s9

Scene din viața Sfântului Ieronim, Biblia Metensia, sec. al IX-lea, BNF

arh ieronimosÎn vremurile dificile prin care trece Grecia, când tot mai mulți atacă Biserica și Ortodoxia, puţine sunt vocile care înfruntă cu calm atacurile și pun în lumină atitudinea milostivă și filantropică a Bisericii. Cu ocazia zilei onomastice a Preafericirii Sale, Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi întregii Grecii, îi urăm multă putere în munca sa, în continuare, precum și dobândirea cu bine a Raiului.

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB