Mitropolitul Ilarion: “Sfântul Munte reprezintă centrul monahismului ortodox”

23 April 2013

Săptămâna trecută, Înalt Preasfințitul Ilarion, Mitropolit de Volocolamsk, care e și președintele Departamentului de relații externe al Patriarhiei Moscovei, a efectuat o vizită în Sfântul Munte.

ilarion1

Înalt Preasfinția sa a ajuns în Athos cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și a Întregii Rusii, Înalt Preafericitul Chiril, fiind însoțit de omul de afaceri rus Ivan Savvidis, care este și un important acționar al echipei de fotbal grecești PAOK. Mitropolitul și delegația sa s-au închinat la mănăstirea Sfântul Pantelimon, unde au citit în limba greacă Acatistul Bunei Vestiri, în fața icoanei Maicii Domnului. Înalt Prea Sfințitul Ilarion s-a mai închinat, de asemenea, la Sfânta mănăstire Iviron, unde s-a întâlnit și a discutat cu părintele stareț, Arhimandritul Natanail.

În aceeași zi, au vizitat și chiliile Sfântul Nicodim și Milopόtamοs, după care au mers la Sfânta mănăstire Kutlumusíou. În seara zilei de duminică, Mitropolitul de Volokolamsk a mers la Sfânta Mănăstire Vatopedi, fiind întâmpinat cu căldură de Starețul Efrem și obștea Mănăstirii. Aici s-au închinat la Brâul Maicii Domnului, comoară de mare preț a Ortodoxiei (care anul trecut a călătorit în toată Rusia), precum și la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, care se află în biserica Mănăstirii.

În continuare, Mitropolitul Ilarion a vorbit la sinaxa Mănăstirii despre renașterea vieții bisericești în Rusia în ultimii 25 de ani, în Ucraina, Bielorusia și alte țări care aparțin de Patriarhia Moscovei. “Din ziua în care am fost numit Președinte al Departamentului de relații externe, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, am hotărât să vizitez Sfântul Munte Athos o dată pe an”, a menționat Preasfinția sa. Apoi a adăugat că “Sfântul Munte reprezintă centrul monahismului Bisericii Ortodoxe”.

În încheiere, Mitropolitul Ilarion nu a uitat să amintească și de vizita Sfântului Brâu în Rusia, accentuând faptul că, “în perioada prezenței acestuia în țara sa, milioane de ruși au venit să se închine și zeci de oameni au fost tămăduiți, în mod miraculos, de grave boli, atât trupești, cât și sufletești”.

Vizita Mitropolitului de Volokolamsk în Sfântul Munte s-a încheiat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Vatopedi și cu o vizită la Mănăstirea Dionisíou.

ilarion2

ilarion3

ilarion5

ilarion4

ilarion7

ilarion8-1024x682

ilarion9

ilarion10

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB