Părintele Teofil Părăian evocat la Paris

16 March 2012

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, departamentul cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale anunță inaugurarea unui nou ciclu de conferințe și comemorări: MARI DUHOVNICI. Primul eveniment din această serie este dedicat Părintelui Teofil Părăian (1929-2009) de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și va avea loc sâmbătă 17 martie 2012 la catedrala mitropolitană Sfinții „Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris (9 bis, rue Jean de Beauvais).

Arhimandritul Teofil Părăian, „părintele bucuriei”, a fost unul din cei mai iubiți și căutați duhovnici ai României de după 1990. A ținut sute de conferințe în toată țara, a publicat peste 40 de volume, a îndrumat mii și mii de oameni, care îl păstrează viu în inima lor.

Invitatul principal al zilei de 17 martie 2012, Preasfințitul Sofian Braşoveanul, astăzi episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a fost mulți ani ucenicul de chilie al Părintelui Teofil și unul din cei care l-au cunoscut cel mai bine. Mai sunt invitați câțiva din ucenicii apropiați ai Părintelui Teofil: Părintele Sabin Vodă (Alba-Iulia), Părintele Ioan Gînscă (Cluj Napoca), Părintele Cătălin Cordoș.

În cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția de fotografie „De dragul Părintelui Teofil”, un proiect conceput de Editura Teognost (curator: Părintele Ioan Gînscă).

Conform programul zilei, la ora 9:30 ÎPS Iosif va susţine cuvântul de deschidere, iar în intervalul  10:00-11:30 PS Sofian va susţine prelegerea Arhimandritul Teofil Părăian – omul credinţei și părintele bucuriei, ce va fi urmată de întrebări și răspunsuri. Începând cu ora 11:30 va fi proiectat un film cu Părinte Teofil, urmând ca de la ora 12:00 să aibă loc vernisajul expoziției „De dragul Părintelui Teofil”, ce se va încheia cu un Parastas pentru Părintele Teofil și o agapă. După aceasta, de la ora 14:00 cei interesaţi vor putea participa la masă rotundă la care lor lua cuvântul Părintele Sabin Vodă, Părintele Ioan Gînscă, Părintele Cătălin Cordoș şi  Părintele Iulian Nistea. Evenimentul se va încheia cu proiecţia unui film cu părintele Teofil de la ora 16:00. Moderatorii evenimentul vor fi părintele Emilian Marinescuși părintele Iulian Nistea.

În cadrul programului va fi prezentată revista Apostolia, cu numărul 48, martie 2012, dedicat Părintelui Teofil, precum și CD-ul cu conferințele Părintelui Teofil susţinute în comunitățile din Europa Occidentală, editat cu această ocazie. De asemenea, multe cărți de-ale Părintelui Teofil (unele epuizate în librării), vor fi puse la dispoziție spre cumpărare.

Expoziția de fotografie „De dragul Părintelui Teofil” va fi deschisă pe toată durata lunii martie.

Cei ce nu vor putea participa la această întâlnire duhovnicească, vor putea urmări în direct evenimentul ce va fi transmis pe Apostolia.tv, canalul de televiziune web al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Sursa: www.mitropolia.eu

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB