Părintele Teofil, stareţul Mănăstirii Pângăraţi

3 February 2012

Arhimandritul Teofil Lefter (Foto: Silviu-Andrei Vlădăreanu)

Părintele Teofil s-a născut pe 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din judeţul Bacău. Pe 5 august 1986 a intrat în monahism la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ. A fost tuns în monahism pe 2 februarie 1987, iar în luna octombrie a aceluiaşi an a fost hirotonit ierodiacon. În ziua pomenirii Cuvioasei Parascheva din anul 1987, a fost hirotonit ieromonah de către Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În anul 1990 a intrat în obştea Mănăstirii Pângăraţi.

Începând cu anul 1996, părintele Teofil Lefter a fost stareţ al mănăstirii Pângăraţi din Judeţul Neamţ şi, cu darul lui Dumnezeu, împreună cu obştea pe care a povăţuit-o, s-a străduit să readucă frumuseţea de odinioară în vechea vatră de la Pângăraţi, împodobind această mănăstire cu o nouă biserică mare. Prin lucrările la noul sfânt lăcaş, se pot vedea plăcut îmbinate cele trei secole: sec. al XVI-lea, sec. al XIX-lea şi sec. al XXI-lea.

Părintele Teofil Lefter împreună cu Gheronda Partenie, stareţul Mănăstirii Athonite Sfântul Pavel – 11 octombrie 2010 (Foto: Silviu-Andrei Vlădăreanu)

Iartă-i, Doamne, orice greșeală și îl rânduiește cu drepții, căci mult Te-a iubit!

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB