Anchetatoarea I. Kalú insistă asupra detenţiei provizorii a Stareţului Efrem

10 February 2012

Judecătoarea Curţii de Apel şi anchetatoarea specială a cazului Vatoped, Irini Kalú, a respins cererea de punere în libertate a Stareţului Efrem şi înlocuirea detenţiei preventive cu anumite clauze restrictive.

Irini Kalú, prin această dispoziţie a ei, spune încă o dată „nu” conducătorului mănăstirii aghiorite, socotind că nu se îndeplinesc prevederile legii pentru punerea lui în libertate.

Procurorul Curţii de Apel, domnul Mantzúnis, depusese un raport pozitiv la această cerere a Arhimandritului Efrem, apreciind că stareţul poate fi pus în libertate prin impunerea unor clauze restrictive şi prin depunerea unei cauţiuni în valoare de 200 000 euro.

O poziţie similară formulase şi funcţionarul Procuraturii imediat după ce Stareţul şi-a prezentat apărarea în faţa Curţii de Apel, socotind la rândul lui că Stareţul Efrem trebuie lăsat liber sub anumite clauze.

Arestarea preventivă a Arhimandritului Efrem, care în prezent este deţinut într-o celulă a închisorii Korydalló, a fost decisă pe 23 decembrie 2011 de Consiliul Curţii de Apel, convocat pentru a soluţiona dezacordul dintre anchetatoare şi Procuror.

Această nouă decizie provoacă pe bună dreptate întrebări legate de motivele pentru care anchetatoarea insistă asupra detenţiei provizorii a Stareţului celei mai mari mănăstiri athonite, într-o conjunctură juridică în care dintre cei 10-15 oameni de afaceri care zilnic sunt sesizaţi pentru datorii de milioane de euro faţă de domeniul public, nu este nici unul arestat preventiv.

De asemenea, nedumeriri legate de motivele reale pentru care este ţinut în închisoare un om duhovnicesc de faimă internaţională, provoacă faptul că Ákis Tsohatzópulos, acuzat pentru declaraţii false de venit, este lăsat în libertate sub o simplă cauţiune de 150 000 de euro, câtă vreme în jurul lui se desfăşoară un întreg ansamblu de cercetări şi anchete pentru cazul submarinelor şi asta la nivel internaţional.

Decizia anchetatoarei Irini Kalú de continuare a detenţiei Stareţului Mănăstirii Vatoped, Efrem, a provocat reacţii şi într-un spaţiu în care nimeni nu s-ar fi aşteptat.

Este vorba chiar de puşcăriile Korydalló unde deţinuţii au găsit în persoana lui Gheronda un sprijin puternic. La iniţiativa Stareţului Efrem în închisorile Korydalló s-au distribuit haine şi pături pentru deţinuţii care, în frigul deosebit de puternic din această perioadă, dormeau direct pe podeaua celulelor doar cu lenjeria de corp pe ei, neavând loc în paturi din cauza supra-aglomerării din închisoare.

Motiv de uimire pentru deţinuţi este şi poziţia monahului care, în ciuda stării de sănătate extrem de agravate, nu a cerut transferul pentru tratament la spitalul închisorii.

Sursa: briefingnews.gr

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB