A fost publicat primul catehism ortodox în limba thailandeză

1 February 2012

Catehismul „Legea lui Dumnezeu”, semnat de către protopopul Serafim Slobodskoy, ce conţine 890 de pagini adevăruri de bază ale credinţei ortodoxe, a fost publicată de curând în Thailanda.

Într-un comunicat afişat pe site-ul Bisericii Ortodoxe din Thailanda se relatează faptul că traducerea şi publicarea acestui catehism s-a făcut cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii. Vizitând Thailanda în anul 2001 în calitate de preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei, acesta a atras atenţia asupra lipsei de literatură catehetică în limba thailandeză şi a încurajat să se îndrepte această situaţie.

Sprijinul financiar pentru această iniţiativă a fost oferit de către eparhia de Tomsk a Bisericii Ortodoxe Ruse şi de către Arhiepiscopul Rostislav de Tomsk şi Asino. Pentru traducerea şi publicarea catehismului „Legea lui Dumnezeu”, Eparhia din Tomsk a transferat mai mult de 15.000 de dolari americani în ultimii doi ani.

Pentru a explica în mod adecvat învăţătura ortodoxă nu a fost suficientă doar traducere textului, ci au trebuit găsite echivalente semantice necesare, de vreme ce în limba thailandeză lipsesc multe noţiuni religioase şi filosofice, iar unele noţiuni sunt traduse inadecvat, fără a descoperi cititorului sensul textul. Traducerea s-a făcut după mai multe surse: versiunea în limba rusă a cărţii protopopului Slobodskoy, precum şi versiunea în limba engleză, iar atunci când existau dubii a fost folosit dicţionarul explicativ bisericesc englez-grec.

Traducere catehismului în limba thailandeză a fost efectuată de către părintele Danai (Daniel) Vannam – primul preotul ortodox thailandez, care a absolvit Seminarul Teologic din Sankt Petersburg, Dna Napatra Aphichataphong – traducător oficial de limba engleză la Parlamentul thailandez, care în prezent studiază la Seminarul Teologic Sankt Petersburg şi domnul Yingsak Satsen – expert în limba rusă. Redactorul şef al acestei ediţii a fost arhimandritul Oleg (Cherepanin), reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse în Thailanda. Fundaţia Bisericii Ortodoxe din Thailanda a oferit suportul organizaţional şi tehnic.

Comitetul de conducere al Fundaţiei a decis să trimită câteva exemplare ale catehismului la Universitatea Thailandei, unde se studiază limba şi cultura rusă, la institutele religioase heterodoxe din ţară, precum şi la instituţiile de educaţie religioasă ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Câte catehism gratuit va fi dăruit fiecărui ortodox thailandez, precum şi celor ce se pregătesc pentru Sfântul Botez în Biserica Ortodoxă.

Prezentarea catehismului este planificată pentru  ziua de 9 februarie 2012 în timpul unei vizite în Regatul Thailandei a Arhiepiscopul Mark de Yegoryevsk, şef al Biroului Patriarhiei Moscovei pentru instituţiile din afara graniţelor.

Luând în considerare efortul depus în beneficiul Bisericii prin traducerea şi publicarea în limba thailandeză a catehismului „Legea lui Dumnezeu”, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii a premiat pe părintele Danai (Daniel) Vanna cu o cruce pectorală din aur, iar doamnei Napatra Aphichataphong i-a acordat Medalia Sfânta Eufrosina, Marea Ducesă de Moscova.

Sursa: www.mospat.ru

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB