Retrospectiva descoperirilor arheologice din Bulgaria în anul 2011

15 January 2012

Arheologul Dr. Ivan Hristov prezintă labrys-ul, vechi de aproape 2400 de ani, descoperit de curând în reşedinţa domnitorilor regatului tracic Odrys. Foto: Muzeul Naţional Bulgar de Istorie

Pe 4 iunie, arheologii bulgari au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche aşezare din Europa, în apropiere de satul Yunatsite în regiunea de sud Pazardzhik. Potrivit lui Yavor Boyadzhiev, şeful expediţiei bulgaro-elene, descoperirea aduce informaţii cu privire la o civilizaţie care a existat cu 6800 de ani în urmă pe pământul bulgară, mult înaintea celei din Mycenae.

În septembrie, masive ancore de piatra au fost descoperite de scafandrii care participau la o expediţie arheologică în apropiere de oraşul bulgar Sozopol, pe ţărmul Mării Negre. Forma ancorelor „sugerează că au fost folosite de marinarii Creto-Mycenaeni, fenicieni sau cariani între secolele XV-XII î.Hr., ceea ce ar respinge ipoteza că grecii au fost primii marinari pe Marea Neagră începând cu secolul XII î.Hr.

Pe 21 iunie, arheologii bulgari au făcut importante descoperiri la reşedinţa domnitorilor a regatului Odrysian, formaţia statală a celui mai puternic  trib din Tracia antică, incluzând detalii despre înfrângerea lor de către trupele lui Filip al II-lea al Macedoniei. Arheologii au descoperit întregul peretele de nord-est al reşedinţei regilor din Tracia “; aceasta este de 13 m lungime şi s-a conservat la o înălţime de 2 m.

Reşedinţa este situată pe muntele Kozi Gramadi din lanţul muntos Sredna Gora, în satul de Starosel, din apropierea oraşul-staţiune Hissar, în centrul Bulgariei. În luna iulie, arheologii bulgari au descoperit în aceeaşi reşedinţă un labrys de fier, un topor de ceremonial cu două tăişuri.

Pe 23 iunie, un mormânt tracic antic intact a fost găsit de către arheologi în apropierea oraşului Opaka în nord-estul Bulgariei. Mormântul face parte dintr-un complex de mai multe movile antice tracice. Potrivit istoricilor, descoperirea este una dintre ultimele înmormântări în Tracia antică. Una dintre descoperirile cele mai surprinzătoare din mormântul tracic de curând descoperit sunt şase frunze realizate din aur, parte dintr-o cunună de aur, împreună cu alte decoraţiuni de aur şi de bronz, ceramică, sticlă şi vase pentru cosmetice din bronz.

La sfârşitul lunii august, celebrul arheolog bulgar prof. Nikolay Ovcharov a prezentat noile descoperiri din cetatea tracă şi medievală Perperikon care dovedesc existenţa unui sanctuar antic, despre care crede că ar putea fi templul antic lui Dionysos.
În 2011, descoperirile din sanctuarul tracic de piatră de la Perperikon din sudul Bulgariei au inclus, de asemenea, o cruce mare din bronz din secolele X-XI, un medalion de plumb ş.a..

Un sanctuar tracic din piatră din secolul V î.Hr. a fost descoperit de către arheologi în luna august în Munţii Rodopi din Bulgaria. Sanctuarul se află în situl cetăţii „Kaleto”, lângă satul Koshnitsa în regiunea de sud a oraşului Smolyan. Aceasta este a treia cetatea descoperită în Munţii Rodopi.

Un templu al zeiţei antice greceşti Demeter şi a Perseforei, fiica ei, a fost descoperit  în luna mai a anul 2011 de către o echipă de arheologi bulgari în apropierea oraşului Sozopol la Marea Neagra. Echipa de arheologi condusă de prof. Krastina Panayotova a găsit anticul templu grecesc în timpul săpăturilor de pe Capul Skamniy unde arheologii explorau zidul unei cetăţi şi o biserică care au fost părţi ale unei mănăstiri imperiale bizantine. Sanctuarul este situat în apropierea complexului mănăstirii „Sf. Apostoli şi cei 20.000 de mucenici”, construită în prima jumătate a secolului al XIV-lea de către Anastasie Paleologul, fratele împăratului bizantin.

Noi secţiuni ale unui străzi romane (decumanus) au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice în pasajul dintre Consiliul de Miniştri şi Preşedinţie la Sofia, în luna iunie. Tot în iulie, un larg complex de biserici mici a fost excavat treptat de către arheologii bulgari în centrul Sofiei în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului din Sofia.

În luna august, un mozaic roman unic cu o coroană de lauri stilizate din secolul al IV-lea a fost găsit de către arheologi în inima capitalei bulgare. Mozaicul de 30 de metri pătraţi, este situat sub Bulevardul central Maria Louisa şi a fost descoperit din nou în timpul lucrărilor de extindere a metroului din Sofia.

La sfârşitul anului 2011, arheologii bulgari a făcut o descoperire în Sozopol – au găsit mult căutata Poarta de est a cetăţii Apollonia Pontica. Descoperirea preţioasă a fost situată sub barăci ilegale de vânzare a produselor alimentare şi a băuturilor, în centrul oraşului. Această descoperire va permite oamenilor de ştiinţă de a recupera toate sistemele de fortificaţii din oraşul antic în starea lor iniţială.

În luna iulie, arheologii bulgari au descoperit in Sozopol biserica principală a unei mănăstiri bizantine din secolul al XIV-lea, construit de ultima dinastie a Imperiului Roman de Răsărit. Arheologii au descoperit biserica mănăstirii, o capelă mică de cimitir şi un castel feudal datând din secolele XIII-XV, din ultimele zile înainte ca Imperiul Bizantin să fie şters de pe hartă de către invadatorii turci otomani.

De asemenea, în luna august, o echipă de arheologi bulgari, incluzând şi studenţi britanici, au descoperit o biserică de secol XII la Cerven – o cetate medievala importantă din timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar, care a fost distrusă în timpul cuceririi otomane.

În noiembrie, un total de 18 monede de aur medievale, bătute de ţarul bulgar Ivan Alexandru ( 1331-1371) au fost descoperite de echipa renumitului arheolog bulgar Prof. Nikolay Ovcharov în timpul săpăturilor din cetatea medievala Urvich de lângă Sofia.

În aprilie 2011, arheologii bulgari au făcut o descoperire inedită: un parfum francez a fost găsit în zidurile medievale ale Mănăstirii Sfinţii Apostoli din Sozopol, cea mai mare biserica medievală de pe coasta bulgară a Mării Negre. Au fost descoperi două vase de sticlă, încastrate în zid aparent mult mai târziu. Pe unul din vase poate fi citit „Lubin, Paris, 1882″, care s-a dovedit a fi un parfum destul de scump şi de modă pentru acea vreme.

În decembrie, scannere medicale moderne au fost utilizate pentru a examina interiorul şi a realiza o imagine 3D a presupuselor moaşte ale Sfântului Ioan Botezătorul, care au fost găsite in Sozopol în anul 2010. Studiul a fost realizat în Spitalul de Cardiologie din Burgas şi a fost înregistrat de o echipa de filmare „National Geographic”. Anterior, în 2011, moaştele au fost mutate în de  proaspăt-renovata biserică a  Sfinţilor Chiril şi Metodiu din Sozopol.

La sfârşitul anului trecut, prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov, a făcut o declaraţie controversată că arheologii ar trebui să oprească „şantajul statului în încercarea de construire de autostrăzi”. Mânia lui Borisov a fost alimentată de un raport al Ministrului Dezvoltării Regionale, Lilyana Pavlova, că Muzeul de Arheologie din Şumen a “sabotat” lucrările de construcţie a autostrăzii Hemus, iar împreuna cu muzeele din Pernik şi Kyustendil interferează cu construirea autostrăzii Struma în sud-vestul Bulgariei.

Sursa: novinite.com

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB