Gheronda Efrem, între prigoană şi mărturisire

14 January 2012

Eu le-am dat cuvântul Tău, şi lumea i-a urât, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume” (Ioan 17,14)

Vestea arestării stareţului Efrem de la Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte, s-a răspândit cu repeziciune în întreaga lume. Foarte mulţi monahi şi monahii din România îl pomenesc în rugăciune. Asemenea sfinţilor care au pătimit în închisori, gheronda se roagă azi cu mai multă râvnă Celui pentru care suferă decât o făcea în libertate.

Este ştiut că, gheronda Efrem a avut tăria duhovnicească de a se împotrivi ereziei ecumeniste, îndosarierii electronice şi altor acţiuni antiortodoxe şi antisociale ale UE, fiind şi unul dintre cei ce au susţinut o misiune ortodoxă în afara graniţelor Greciei, atrăgând asupra sa nemulţumirile puternicilor vremii. Nu ne-ar mira ca astfel de evenimente să se întâmple şi cu alţi mari duhovnici ai ortodoxiei contemporane.

Arestarea stareţului Efrem seamănă, prin felul în care s-a petrecut, cu arestarea Domnului Iisus Hristos, când mulţime multă de soldaţi înarmaţi au venit să prindă un Om blând care îşi aştepta prigonirea cu demnitate. Avva Efrem, asemenea Mântuitorului, a cerut ucenicilor săi să nu riposteze, îndemnându-i la rugăciune şi primind orice nedreptate cu curaj şi tărie duhovnicească.

Gheronda Efrem nu aparţine lumii acesteia, nu are modul de gândire şi de vieţuire pe care îl au stăpânitorii acestei lumi. De aceea unii conducători ai statului grec îl consideră un „infractor”. Oamenii cu frică de Dumnezeu şi dragoste de Biserică ştiu că este o poartă către Cer, un rugător adevărat pentru mântuirea omenirii.

Să ne rugăm cu toţii Domnului, pentru gheronda Efrem şi obştea manăstirii Vatoped, să le dăruiască putere pentru a trece peste aceste clipe de grea încercare la care sunt supuşi. Toţi sfinţii care au pătimit în închisori să le fie călăuză, iar Sfinţii Români să mijlocească pentru toţi înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. Amin.

Ieromonah Eftimie Mitra,
Maica stareţă Nicolaida Vaida
cu obştea schitului Sfinţii Români
29 decembrie 2011, Grădiştea de Munte

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB