Arheologii bulgari au descoperit Poarta de est a cetăţii Apollonia Pontica

5 January 2012

Arheologii bulgari a făcut o descoperire în vechiul oraş de la Marea Neagră, Sozopol – au găsit mult căutata Poarta de est a cetăţii Apollonia Pontica.

Descoperirea preţioasă a fost situată sub barăci ilegale de vânzare a produselor alimentare şi a băuturilor, în centrul oraşului. Această descoperire va permite oamenilor de ştiinţă de a recupera toate sistemele de fortificaţii din oraşul antic în starea lor iniţială. Aceasta, la rândul său, va atrage mai mulţi turişti din ţară şi din Europa.

După golirea barăcilor, care au invadat centrul Sozopolului de ani de zile, arheologii au acum şansa de a explora ultima parte lipsă a zidurilor cetăţii oraşului antic. Deşi deteriorate de localnici, care le folosesc ca materiale de construcţii pentru casele lor, zidurile ajung la o înălţime de aproape 7 metri. Acest lucru, potrivit arheologilor, plasează cetatea între cele mai mari fortificaţii găsit în Bulgaria.

„Nu există nici o altă fortificaţie originală atât de bine conservată, cel puţin în Bulgaria. Chiar şi în Veliko Târnovo pereţii sunt mai mici ca înălţime”, a declarat Tsonya Drazheva – şef al expediţiei excavare, ce este finanţată de către Fundaţia Sozopol.

Cu mai puţin de jumătate de secol în urmă, arheologii francezi au făcut cercetări pentru a descoperi Poarta de est a cetăţii Apollonia Pontica.

Cea mai mare surpriză pentru arheologi a fost de a descoperi la intrarea in cetate o biserică din secolele V-VI, despre care nu există nici un fel de date istorice.

„Poate că a fost incendiată şi distrusă în secolul al X-lea în timpul campaniilor lui Ioan Tzimiskes pentru cucerirea de cetăţii Preslav” sugerează Tsonya Drazheva.

Biserica se află la doar câţiva metri distanţă de biserica „Sfinţii Chiril şi Metodiu”, restaurată cu fonduri de la bugetul de stat, în care se păstrează moaştele Sfântului Ioan Botezătorul. Investiţia de 2 milioane de leva a fost rambursată cu bani de la pelerini, în doar câteva luni, în timp ce au existat aproape un milion de vizitatori.

Sursa: www.novinite.com

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB