Noile descoperiri arheologice din Ierusalim îi lasă pe specialişti fără explicaţii

10 December 2011

Săpând în situl arheologic cunoscut sub numele de Cetatea lui David, situat în estul Ierusalimului, cercetătorii israelieni au dezgropat o serie de încăperi scobite în stâncă, iar într-una dintre ele, şanţuri în formă de V, despre a căror semnificaţie arheologii nu au nici o idee.

Trei astfel de şanţuri sunt scobite în podeaua de calcar a uneia dintre încăperi, având o adâncime de cca. 5 cm şi o lungime de 50 cm, cu o vechime de aproximativ 2.800 de ani.

Una din posibilele explicaţii ar putea fi ca şanţurile în formă de V să fi adăpostit vreo structură din lemn, cu rol necunoscut şi care nu s-a păstrat. O altă explicaţie ar fi ca ele să fi avut un rol ceremonial sau pur decorativ. Nimic, până în prezent, nu i-a putut ajuta pe arheologi să emită o teorie privind rolul acestor semne.

Cioburi de vase ceramice găsite în interiorul încăperii arată că aceasta era folosită în vremea Regatului Iudeii, dar nu se ştie dacă a fost construită atunci sau dacă este mai veche, datând din vremea canaaniţilor.

Construcţia are ziduri drepte, podele nivelate cu grijă, este construită cu multă pricepere şi atenţie şi, în plus este situată în apropierea unui loc foarte important: singura sursă naturală de apă a oraşului – izvorul Gihon. Toate aceste caracteristici sugerează că era vorba despre o construcţie cu o funcţie de mare însemnătate – dar care ar fi fost aceasta, rămâne un mister.

Într-o altă încăpere a fost descoperită o piatră aşezată vertical – ca o piatră de mormânt; asemenea pietre, spun arheologii, marcau locul desfăşurării unor ritualuri sau ceremonii în memoria strămoşilor. Dar prezenţa acestei pietre nu însemnă neapărat că edicifiul dezgropat ar fi fost un templu. E posibil ca piatra să fi marcat pur şi simplu o zonă dedicată cultului religios într-o clădire cu destinaţie altminteri laică.

Confruntaţi cu misterele ce înconjoară recentele descoperiri – în special semnificaţia semnelor în formă de V – arheologii implicaţi în proiect au apelat la public pentru a primi sugestii.

Situl arheologic Cetatea lui David se află într-o zonă “problematică” din Ierusalimul de Est, ocupată de Israel în 1967 şi revendicată de palestinieni drept capitală a unui viitor stat propriu.

sursa: descopera.ro

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB