„Greu îţi este să loveşti în ţepuşă cu piciorul” (Fapte 26, 14)

29 December 2011

Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Nevrokopi, Nathanail (Patriarhia Bulgariei) a trimis o scrisoare de susţinere a Stareţului Sfintei Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem. Mai jos puteţi citit textul complet al scrisorii:

Înaltpreasfinţitul Nathanail,Mitropolitul de Nevrokopi

Cuvioase şi iubite al meu Gheronda Efrem,

Cu sentimente amestecate care se luptă în sinea mea, Vă adresez această scrisoare. Sunt deopotrivă sentimente de bucurie, dar şi de mâhnire omenească.

Sentimentul de bucurie izvorăşte din certitudinea că Acela care a îngăduit această încercare va arăta în cel mai categoric chip adevărul şi va răsplăti durerea provocată de cruzimea şi nesăbuinţa omenească.

Nu au citit, se vede, vrăjmaşii niciodată Sfânta Scriptură şi nici ceea ce Însuşi Domnul i-a spus lui Pavel: „Greu îţi este să loveşti în ţepuşă cu piciorul” (Fapte 26, 14).

Am însă şi mâhnire, văzând că omenirea se îndepărtează cu ritmuri repezi de Dumnezeu. Îl dispreţuieşte pe Dumnezeu şi declară dumnezeu propriul sine.

Am mâhnire, pentru că nu doar în Grecia, ci şi în alte ţări unde există o Ortodoxie luptătoare, urâtorul de bine, prin instrumentele sale, încearcă să provoace lovituri şi să zdruncine credinţa oamenilor în Biserica Ortodoxă, ca să poată, aşa cum crede el, să-şi săvârşească nederanjat lucrarea distrugătoare.

Suntem încercaţi, şi sfinţia-voastră, şi noi aici în Bulgaria.

Lupta este dură şi grea, pentru că răul are de partea lui toate mijloacele de comunicare şi manipularea opiniei publice devine mult mai uşoară pentru aceştia.

Însă adevărul este aur şi aurul, oriunde s-ar afla, străluceşte.

Să fiţi sigur că această încercare va fi spre lauda Bisericii şi veţi primi cunună de la Domnul nostru.

Nu este de altfel întâmplător că urâtorul de bine a ales aceste sfinte zile pentru a-şi începe lucrarea-i distrugătoare. Nu este întâmplător că în aceste zile când toate serviciile au zile libere s-au grăbit să umilească, în persoana unui luptător al credinţei, Biserica lui Dumnezeu.

Le răspundem din nou „Greu îţi este să loveşti în ţepuşă cu piciorul” (Fapte 26, 14).

Iubitul meu Părinte Efrem,

Cunosc durerea şi necazul Vostru, nu pentru încercarea prin care treceţi, cât pentru războiul nedrept care are ca ţintă Biserica. Cunosc credinţa Voastră sigură şi marea Voastră răbdare şi sunt convins că prin această încercare se vor folosi multe suflete.

Noi Vă suntem alături prin rugăciune şi prin informarea poporului nostru credincios care cu nelinişte ne întreabă şi vrea să afle de ce se petrec toate aceste lucruri.

Vă urăm din tot sufletul ca Domnul, Care a îngăduit această încercare, să Vă dea şi puterea de a o depăşi. Să fiţi încredinţat că mii de ortodocşi din toată lumea se roagă, ca să aveţi putere şi curaj şi să strălucească adevărul.

Cu dragoste în Hristos şi calde urări,

Mitropolitul de Nevrokopi, Nathanail

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB